top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Iivo iski jauhot suuhun haastajille


Iivo Niskanen otti henkisen niskalenkin venäläisitä ja norjalaisista haastajistaan maailmancupin avauksessa. Ja mikä parasta, tuo avausmatka oli sama joka hiihdetään Pekingin olympialaisissa kahden kuukauden kuluttua.


Iivo otti ohjat käsiinsä jo alkumatkasta. Eroa haastajiin oli puolimatkassa jo 15 sekuntia, loppua kohden se kaventui, mutta missään vaiheessa Niskasen voitto ei ollut uhattuna.


Niskanen on nyt ottanut urallaan kuusi maailmancupin voittoa. Ne kaikki ovat tulleet 15 km perinteisellä, neljä niistä on tullut Rukalla, yksi Lahdessa ja yksi Otepäässä.


Kauden avauskisa näytti, etteivät asetelmat ole juuri tällä matkalla muuttuneet viime kaudesta. Niskanen on kuningas, päivän kolmonen Bolchunov on varmasti kovassa kunnossa Pekingissä, samoin nyt yhdeksänneksi jäänyt Johannes Kläbo.


Niskanen on hiihtänyt tämän talven lumilla kolme kansainvälistä kisaa ja voittanut ne kaikki. Jos hän pystyy vielä sunnuntaina niistämään haastajansa vapaalla, voi sanoa että edessä on kaikkien aikojen kausi.


Niskasen suksikalustokin toimi nyt loistavasti. Alla olivat kuulemma uudet Fischerit, eli pakasta löytyy taas uusia voittajapareja.


Niskasen takana on suomalaisittain vähän turhan hiljaista. Joni Mäki joutui jättämään kisan väliin pakkasen vuoksi. Ristomatti Hakola kaatui taas kerran, nyt niin pahasti että kausi saattoi olla siinä.


Mäen päätös jättää kisa väliin kovan pakkasen vuoksi oli varmasti oikea. Tässä vaiheessa kautta on turha sairastaa keuhkoputken tulehdus vain sen vuoksi, että hiihtää liian kovassa pakkasessa.


Hakolan kohdalla ei enää kannata naureskella sille, että hän kaatuilee enemmän kuin hiihtää maaliin saakka. Teemu Pasasen on nyt syytä pitää palaveria Hakolan kanssa, videot on katsottava kunnolla ja mietittävä mistä Hakolan koheltaminen johtuu.


Hakola on kansainvälisen tason hiihtäjä, mutta hän pilaa omat, ja pahimmassa tapauksessa viestissä, joukkueen menestysmahdollisuudet. Enää kaatumisia ei pidä painaa villaisella, vaan nyt on koheltamisen loputtava. Se vaatii aktiivisia toimia Hakolalta ja valmentajilta.


Perttu Hyvärisen meno oli juuri niin nihkeää kuin kauden kotimaisten kisojen perusteella odotettiin. Se, että Remi Lindholm nousi lopputuloksissa maailmancupin pisteille ja ohi Hyvärisen, kertoo paljon Pertun nykymenosta.


Lindholmin kohdalla tilanne on taas loistava, 23-vuotias tulevaisuuden toivo otti nyt uransa ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Eivätkä ne jääneet varmasti viimeisiksi.


Jari Porttila


117 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page