top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Iivolle kelpaa vain murskavoitto, Krista löysi vauhdin


Rukan Suomen cupin kärkikolmikko; Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola ja Markus Vuorela.


Iivo Niskanen voitti odotetusti Rukan Suomencupin 10 kilometrin kisan, mutta laukoi kisan jälkeen odottamattomia kommentteja.


Niskasen voittomarginaali toiseksi tulleeseen ja lähes kaikki yllättäneeseen Ristomatti Hakolaan oli ”vain” vajaat 18 sekuntia. Iivon kannalta huolestuttavalta tuntui se, että hän ei pystynyt lisäämään eroa Hakolaan puolimatkan jälkeen kuin muutaman sekunnin.


Niskanen totesikin kisan jälkeen, että meno ei tyydyttänyt häntä alkuunkaan. Mistä oli siis kyse?


Iivo hiihti lauantaina monien yllätykseksi sprintin ja pääsi siinä välieriin saakka. Kolme kovaa sprinttivetoa Rukan erittäin vaativalla ladulla saattoi olla lihaksistolle ja hermotukselle liian kova urakka ja se näkyi sunnuntain kisassa. Kun olisi pitänyt lisätä vauhtia, eivät jalat toimineetkaan.


Pitääkö meidän olla huolissamme ajatellen viikon päästä käynnistyvää maailmancupia?


Ei tarvitse. Muutaman huoltavan, kevyen päivän jälkeen Iivon lihaksisto on jälleen kunnossa. Maailmancupissa hän seuraa sprintin televisiosta ja on täydessä iskussa lauantaisessa perinteisen kympin kisassa.


Ristomatti Hakolan esitys oli hyvä, jopa erittäin hyvä. Risellä oli alla unelmasuksi, mutta kun eroa syntyi muuhun kotimaiseen kärkeen reilu 30 sekuntia, kertoo se jo paljon. Hakola voi olla todellinen yllätyskortti viikon päästä, nimenomaan lauantaina.


Hakola on hiihtänyt ”umpihangessa” henkilökohtaisissa kisoissa viimeiset pari vuotta, nyt näyttää taas siltä, että mies on nousemassa huipputasolle.


Moni ihmetteli mitä tapahtui Perttu Hyväriselle. Hän jäi kolmanneksi tulleesta Markus Vuorelasta 13 sekuntia, ei mikään hirmutappio, mutta kun Hyvärinen itse havittelee viikonloppuna alkavalta kaudelta maailmancupin palkintopallitiloja.


Naisten kisa oli huojentava maailmancupia ajatellen. Nyt kellokin tykkäsi Krista Pärmäkosken menosta, joka myös näytti erittäin hyvältä. Krista jätti Kerttu Niskasta 19 sekuntia, ero on sen verran suuri, että Krista on varmasti taistelemassa Rukalla top-5 joukkoon, Kerttu top-10 sakkiin.


Jokainen voi Rukan kisan jälkeen miettiä, mikä mahtoi olla syynä siihen, ettei kello tykännyt Kristan menosta Oloksella. Liekö syy ollut huoltokopilla.


Mediassa on otsikoitu, että Rexin voitelupäällikkö kertoi, ettei heidän kopissaan ainakaan laitettu yksienkään suksien pohjiin fluorivoiteita. Niin, nehän olivat FIS:n sääntöjen mukaan kiellettyjä Oloksella, mitä muuta yhtiön edustaja olisi voinutkaan sanoa?


Ruotsalaiset ovat nostaneet suuren metakan siitä, ettei Suomessa testata kaikissa kisoissa fluorivoiteiden käyttöä. Ihan vaan tiedoksi ruotsalaisille; Suomesta ei löydy sellaisia seuroja, joilla on heittää takataskusta 30 000 euroa testilaitteen hankintaan, eikä liitonkaan talous kestä suuria satsauksia laitteisiin.


Rukalla on tarkoitus mitata fluoripitoisuudet kaikista kisoissa hiihdettävistä suksista. Kun kisaladuilla saatiin hiihtää tänä viikonloppuna millaisilla voiteilla kukin halusi, niin moni odottaa pelolla tulevaa viikonloppua.


Olen ollut aikanaan tekemässä montakin juttua siitä, kuinka mäkihyppypukuja testataan ennen kisoja ja miten prosessi etenee. Olisi mukavaa nähdä juttua fluoritestauksesta Rukan kisojen aikana, mitä suksille tapahtuu ennakkotarkastusten jälkeen, ennen kisan alkua. Ja kuinka nopeasti sukset viedään jälkitarkastukseen. Urheilustudiota odotellessa.


Jari Porttila

152 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page