top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Jääkiekkoliitolta kuolemansuudelma Anttoselle


Suomen olympiakomitean puheenjohtajapeli sähköistyi keskiviikkona, kun ST1:n omistaja, miljardööri Mika Anttonen vetäytyi kisasta. Hän kertoi Ilta-Sanomissa vetäytymisen syyksi sen, että peli oli mennyt hänen mielestään likaiseksi.


Moni jäi pohtimaan tarkoittiko Anttonen tällä jääkiekkoliiton hänelle antamaa kuolemansuudelmaa. Liitto nimittäin lähetti jokin aika sitten muille olympiakomitean lajiliitoille ”paimenkirjeen”, jossa se vaati pikavauhdilla vastausta kysymykseen, kannattaako kyseinen liitto Anttosta puheenjohtajaksi.


Kun vastausta ei tullut määräaikaan, lähetti jääkiekkoliitto vielä uuden ”käskykirjeen”, jossa se halusi vastauksen heti. Toiminnallaan se antoi ymmärtää, tahallaan tai tahattomasti, olympiakomitean lajiliitoille, että jääkiekkoliitto on nyt päättämässä kenestä tulee olympiakomitean seuraava puheenjohtaja.


Ei siis ihme, että Anttosen taakse ryhmittyi lopulta vain jääkiekkoliitto ja hiihtoliitto, eikä 30:tä lajiliittoa, kuten Anttoselle oli jääkiekkoliiton puolelta luvattu.


Neljä muuta ehdokasta kävivät sopuisan ”vaaliväittelyn” keskiviikkona Urheilumuseon uusituissa tiloissa. Puitteet olivat uudet, nelikko Ilkka Kanerva- Sari Multala- Susanna Rahkamo- Jan Vapaavuori yritti myös tuoda uusia tuulahduksia olympiakomiten johtoon.


Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että tulevan puheenjohtajan pitää todella olla olympiakomitean johtaja ja myös mielipidevaikuttaja. Tämä voitaneen katsoa hienovaraiseksi piikiksi väistyvälle puheenjohtajalle.


Arvoistakin oltiin samaa mieltä, mutta toki Ilkka Kanervan ja Jan Vapaavuoren sanomat pitivät sisällään enemmän konkretiaa. Kanerva ei olisi katkaisemassa urheilun ja Veikkauksen välistä vahvaa sidettä, Vapaavuori oli tämän suhteen avoimempi, jos valtiovalta pystyisi turvaamaan urheilun ja liikunnan rahoituksen. Kanervan mukaan on parempi, että liikunnan rahat tulevat lakisääteisesti, eivätkä jokavuotisen budjettiväännön kautta.


Kanervan mielestä suomalaisen urheilun perusta rakennetaan seuroissa ja lajiliitoissa ja niiden toimintaedellytyksiin tulisi satsata entistä enemmän rahaa ja työvoimaa. Kanerva ajaisi voimakkaammin sitä, että lajiliitot vastaisivat yhä suuremmassa määrin myös huippu-urheilusta ja sen terävimmästä kärjestä.


Nykyään olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on suurin toimija yksilölajien olympiaurheilijoiden valmennuksen määrittelyssä. Joukkuelajeissa sananvalta on täysin lajiliitoilla. Kanerva olisi kallistumassa jopa sille kannalle, että olympiakomitean roolin pitäisi olla olosuhteiden varmistamisen, mutta toiminnallinen vastuu olisi lajiliitoissa.


Vapaavuori taas oli sitä mieltä, että olympiakomitea ei voi päättää minkä lajin urheilijasta tulee maailmanhuippu. Hän ei suosi nykymuotoista lajien priorisointia.


-Menestyvät yksilöt ratkaisevat sen mihin pitää satsata, hän muistutti.


-Lajiliitot taas vastaavat siitä, että näitä menestyviä yksilöitä tulee. Olympiakomitean on varmistettava lajiliittojen toimintaedellytykset, Kanerva painotti.


Kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, että olympiakomitean johtoon tarvitaan nyt johtajuutta. Samalla sinne tarvitaan urheilun ja liikunnan tuntevaa ammattilaista, jonka myös urheilijat tuntevat omaksi edustajakseen suuren yleisön ja päättäjien suuntaan.


Nythän olympiakomitean johto on elänyt ”omassa kuplassaan”. Jos urheilijoita pyytää nimeämään edes kolme olympiakomitean hallituksen jäsentä, on kysymys monelle mahdoton.


Olympiakomitean lajiliitot valitsevat olympiakomitean puheenjohtajan ja osan hallituksen jäsenistä 21. marraskuuta. Olympialajien lajiliitoilla on vaalissa kaksi ääntä ja muilla olympiakomitean jäsenliitoilla yksi.


Maximusportin tuoreimman arvion mukaan Ilkka Kanervalla ja 19 ja Jan Vapaavuorella 14 ääntä. Susanna Rahkamon ja Sari Multalan äänimäärä ei yllä vielä viiteen. Arvio perustuu liitoilta saatuihin tietoihin. Valtaosa liitoista ei ole vielä tehnyt päätöstään.


Äänestää voi 88 eri olympiakomitean lajiliittoa joista 34:llä on kaksi ääntä. Lisäksi äänioikeus on neljällä henkilöjäsentä. Jaossa on siis kaikkiaan 126 ääntä, valintaan riittää 64 ääntä, jos kaikki äänioikeutetut ovat paikalla.


Jari Porttila

390 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page