top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Jarkko Finni valmennuksen johtoon


Jarkko Finni on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen ja koulutuksen johtajaksi. Finni vastaa liiton valmennusjärjestelmän johtamisesta ja kehittämisestä.


Aikuisten arvokisa- ja valmennusryhmätoimintaa pyörittää Finnin alaisuuteen syksyllä valittava huippu-urheilun valmennuspäällikkö. Finni aloittaa työt lokakuun alussa.


– Kiinnostuin ja innostuin välittömästi, kun tarjolla oli yleisurheilun valmennusjärjestelmän kokonaiskehittämiseen liittyvä työ. Koen olevani valmis tehtävään. Tunnen lajin, kentän ja ihmiset hyvin. Uskon myös, että tiedän mahdollisuudet ja tunnistan haasteet, Finni sanoo.


Finni, 48, siirtyy SUL:n palvelukseen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikön tehtävistä. Hänellä on vankka kokemus urheilun järjestö- ja valmennustöistä. SUL:n palveluksessa hän on työskennellyt aiemmin moniotteluiden lajivastaavana.


SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto näkee, että Finnin kymmenottelijana, valmentajana ja urheilun järjestötehtävissä karttunut näkemys ja kokemus ovat sitä, mitä SUL:n valmennusjärjestelmän johtaminen ja kehitystyö vaativat.


– Valmennus- ja koulutusjärjestelmän kehitys vaatii enemmän aikaa työlle seurojen, valmentajien ja akatemioiden kanssa kuin mitä nykyinen valmennusjohtajan työnkuva on mahdollistanut. Siksi Finni saa avukseen valmennuspäällikön vastaamaan liiton aikuisten arvokisoista ja sopimusurheilijoista, Aalto sanoo.

Finni nostaa työnsä kantaviksi teemoiksi huippu-urheilumenestyksen, yleisurheilijan polun ja  valmentajuuden.


– Yleisurheilussa on juuri nyt lajikirjoltaan laaja urheilijaryhmä, joka on iskuetäisyyden päässä vähintäänkin Euroopan mestaruuskilpailujen mitalitasosta. Kansainvälisen menestyksen mahdollistaminen on jatkossakin yksi Suomen Urheiluliiton tärkeimmistä tehtävistä, Finni sanoo.


– Koska yksilöurheilu huipulla on räätälöityä tiimityötä, pitää tuen ja avun olla myös huippuyksilön ja hänen valmentajansa tarpeista lähtevää. Osana huippu-urheilun tehostamista SUL käynnistää jo tällä viikolla avoimen haun huippu-urheilun valmennuspäällikön tehtävään.

Viimeistään lokakuussa valittava henkilö vastaa Finnin mukaan SUL:n valmennusryhmätoiminnasta ja aikuisten maajoukkuetoiminnasta, valitsee aikuisten arvokisajoukkueet ja johtaa niitä.


– Huippu-urheilun valmennuspäällikkö on sopimusurheilijoiden ja heidän valmentajiensa tukihenkilö liitossa sekä kehittymään auttava sparrari ja tarvittaessa ovia avaava manageri, Finni sanoo.


Yleisurheilun valmennusjärjestelmän kehitystyön ydinasia on Finnin mukaan niin sanottu yleisurheilijan polku.


– Tavoitteena on päivittää ja nykyaikaistaa lajin valmennusjärjestelmä sellaiseen iskuun, että yleisurheilijan polku on viimeistään vuosikymmenen lopulla kansainvälisesti kilpailukykyinen, Finni sanoo.


Finnin mukaan urheilijan tie juniorista kansalliselle tai kansainväliselle tasolle pitää olla nykyistä yhtenäisempi, selkeämpi ja johdonmukaisempi.


– Se vaatii panostusta valmennusosaamiseen ja seuratoimintaan. Se vaatii myös vahvaa yhteistyötä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön Akatemiaohjelman kanssa sekä rohkeaa omien resurssien keskittämistä, Finni sanoo.


– Yleisurheilussa tulokset syntyvät laadukkaalla päivittäisvalmennuksella. Omalla esimerkillään ja panoksellaan SUL edistää päivittäisvalmennuksen toimintaedellytysten kehittymistä erityisesti yleisurheilukeskuksissa, mutta haastamme myös varsinkin isoimmat seurat mukaan valmentajuuden ja ammattivalmennuksen kehittämiseen.


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page