top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Joensuu ykkössuosikki Vimpeli vasta viides


Joensuun Maila on voittanut historiansa kaikki SM-mitalit edellisten seitsemän kauden aikana. Viiden pronssin jälkeen Joensuussa on järjestetty jo kahdet mestaruusjuhlat, eivätkä kolmannetkaan ole kaukana.

Toki Tuomas Jussilan lähdön vaikutus ulkopelin permanenttiin ja Juha Niemen poistuminen kotiutusarsenaalista ovat kysymysmerkkejä. Hallitseva vuoden miespesäpalloilija Juha Puhtimäki ja etukenttäpelaaja Iiro Kuosa kuuluvat sarjan ehdottomaan eliittiin pelipaikoillaan.

– Monipuolista osaamista meillä on monella lajin osa-alueella. Lajitaito ja suoritusvarmuus korostuvat, uusi pelinjohtaja, JoMan valmennustiimissä erinomaista jatkumoa luova Mikko Korhonen tietää.

Viime kauden loppuotteluvastustaja Sotkamon Jymy haastaa pelinjohtajien arvioissa väkevimmin. Seuran edellisestä miesten mestaruudesta tulee kuluneeksi jo viisi vuotta, eikä Sotkamossa ole totuttu vastaavaan vuodesta 1990 alkaneen huikean menestystarinan aikana.

– Sisäpelissä meillä on lyönti- ja etenemisvoimaa, ulkopelissä luotamme suoritusvarmuuteen. Joukkue erottuu räväkällä lyöntipelillä sekä iloisella, periksiantamattomalla peli-ilmeellä, pelinjohtaja Jani Komulainen sanoo.

Kaksi peräkkäistä SM-mitalia voittanut Kouvolan Pallonlyöjät sai riveihinsä kaksi kaikkien aikojen pesäpalloilijaa, lyöjätilaston kärkinimen Jere Dahlströmin ja pesispörssin ykkösen Toni Kohosen. Pelinjohtajaksi saapui 32-vuotias Iiro Haimi.

– Meillä on sisäpelin osalta laaja materiaali, jolla pystytään pelaamaan peliä koko joukkueella. Vahva sisäpeli ja järkevä ulkopeli ovat vahvuuksiamme. Sarjan parhaan lukkarin (Janne Kivipelto) ympärille on hyvä rakentaa, Haimi sanoo.

Konkaripitoinen Pattijoen Urheilijat Raahesta on kerännyt Superpesiksessä kosolti mediahuomiota kevään aikana eikä hehkutusta vähentänyt joukkueen saavuttama paikka Halli-SM-lopputurnauksessa, jota ei kuitenkaan koskaan pelattu.

Jussi Haapakoski luotsaa joukkuetta ja velipoika Sami Haapakoski yltää heti ensimmäisillä ottelukierroksilla käsittämättömään saavutukseen tuomalla 1000. juoksunsa pääsarjassa.

– Sisällä vahvuuksiamme on vaihtotilannepeli ja ulkona takatilannepelaaminen. Tehdään kolmostilanteita paljon monipuolisella pesäpallolla, Jussi Haapakoski odottaa.

Vimpelin Veto putosi viime syksynä mitalikannasta 10 peräkkäisen mitalivuoden jälkeen. Talven aikana kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski palasi takaisin Pattijoen Urheilijoihin ja ”ihmepoika” Perttu Ruuska otti lyöjäjokerin roolin sijaan paikkansa lukkarina.

Erityisesti Mikko Kanala onkin joukkueessa paljon vartijana. Salaisuuksien verhoa ei ole raotettu ajatellen entisiä avainpelaajia ja mahdollisuutta heidän käyttämiseensä loppukaudesta, jos joukkueen etu sitä vaatisi.

– Sisäpelissä olemme monipuolisia ja vaarallisia, ulkopelissä korostuvat pelaavuus ja suoritustehokkuus. Varmasti nuorekkuus ja innokkuus paistavat meidän pelistämme läpi. Lisäksi viime kausi jätti menestyksen osalta hampaankoloon, joten pyritään hyökkäämään vähän puskista ja yllättämään vastustajat housut kintuissa, pelinjohtaja Markku Hylkilä antaa varoituksen kilpakumppaneille.

Pelinjohtajien ennakkoarvioinnissa Vimpeli jätetään kuitenkin tylysti viidennelle sijalle. Kärjessä on Joensuu 15 pisteellä, Sotkamo saa 29 pistettä, Kouvola 36 ja Pattijoki 49 pistettä. Vimpelille pisteitä tuli 58, sillä yksi superin pelinjohtaja sijoitti Vimpelin vasta sijalle 7!


Joensuun ylivoima oli järkähtämätön, sillä vain kaksi pelinjohtajaa sijoitti seuran toiseksi, kaikki muut ykköseksi. Vastaavasti Sotkamon sijoitti ykköseksi kolme, kakkoseksi neljä ja loput sijoittivat seuran sijalle 3.


Kouvolan ja Pattijoen heikoimmat sijoitukset olivat pelinjohtajien papereissa viides sija, vastaavasti kukaan ei uskonut seurojen mestaruuteen. Vimpelinkin kohdalla vain kaksi pelinjohtajaa sijoitti seuran mitaleille, pronssille !


Jari Porttila

295 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page