top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Junnila hakee tuntumaa uuteen vauhtiin


Korkeushypyn naisten SE:n haltija Ella Junnila on utelias näkemään, kuinka kesän ensimmäiset kilpailuhypyt kulkevat. Junnila avaa kilpailukautensa keskiviikkona Jyväskylässä Harjun kentällä Motonet GP:ssä.

– Eipä minulla ole ennen ollut tällaista kevättä. Ihan näin suoralta kädeltä en osaa sanoa, miten kisa tulee menemään, Junnila sanoo.

Junnila jätti hallikauden väliin, kun ulkoratakausi venyi Dohan MM-kilpailujen takia syksyyn. Koronaepidemian monet vaikutukset taas siirsivät kesän kilpailukauden avauksen heinäkuulle ja venyttivät kevään harjoituskautta.

Pitkä harjoituskausi vahvisti hyppääjän fyysisiä ominaisuuksia. Kevätkesän mittaan suorituskykyä on sitten muokattu kilpailuvireeseen.

– Kisoihin on nyt haettu fyysistä virettä ihan normaalisti. Olen loikkinut paljon, viisiloikkaa ja viisikinkkaa, juossut perinteistä 20 metriä paikaltaan ja tehnyt kuulanheittoja, Junnila kertoo.

– Tekniikka on antanut hyppäämiseen oman haasteensa. Kun ominaisuudet ovat parantuneet, tekniikka ei vielä ihan pysy mukana.

Teknisesti vaatimustasoa hypyssä nostaa Junnilan parantunut nopeus.

– Kun vauhtia on tullut lisää, tulen ponnistukseen lujempaa kuin aiemmin. Mutta jaloissa ei vielä ole lihasmuistissa, miten kovemmasta vauhdista ponnistetaan. Siksi ponnistuksen ajoitus ei ihan vielä natsaa suhteessa muuhun tekemiseen, Junnila ruotii.

– Toivon, että ponnistuksen rytmitys löytyisi kisoissa. Hyppäämisessä on silloin enemmän panosta ja itsekin on enemmän ”hereillä”. Jos se ei kisoissa tule, se notkahtaa eteenpäin harjoituksissa jankuttamalla ja natsaa aikanaan.

Jyväskylässä asuva Junnila, 21, harjoittelee Jouko Kilven ja Mikko Rummukaisen valmennuksessa. Viime kesänä hän kohensi naisten SE:n 195:een.

Keskiviikkona Junnila kohtaa Harjun kentällä sekä korkeushypyn että seitsenottelun kärkikaartia, kun muiden muassa Maria Huntington ja Miia Sillman urakoivat kolmiottelun, johon kuuluvat 100 metrin aitajuoksu, korkeushyppy ja 200 metrin juoksu.

– Henkilökohtaisesti odotan eniten sitä, että moniottelijat ovat kilpailussa samaan aikaan ja pääsen kilpailemaan Miian ja Marian kanssa, Tampereen Pyrintöä edustava Junnila sanoo seuratovereistaan.

Naisten 100 metrin aitajuoksun kotimainen kärkitrio Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske kohtasivat hiljattain Espoossa huippuajoin.

Neziri juoksi kahdessa startissa 12,91 ja 12,93. Keskiviikkona hän kohtaa samaiset kotimaan kärkinimet nykyisellä kotikentällään Jyväskylässä.

– Espoo oli kauden ensimmäinen 100 metrin aitajuoksun kilpailuni. Se oli henkisesti ja fyysisesti niin kova, että palautumisessa on mennyt aikaa, Neziri sanoo.

– Olen tehnyt treenit sittemmin normaalisti, mutta kropassa on ollut kireyttä, jonka veikkaan olevan jäänteitä Espoon kilpailusta.

Sydänkesän kilpailuissa Nezirin toive on saada lähtökiihdytys samaan kuosiin, kuin se oli talven hallikilpailuissa.

– Juoksun loppu tuli hyvin Espoossa, mutta alku ei. Se on sikäli hyvä tilanne, että loppua on minusta vaikeampi kehittää kuin alkua, Neziri sanoo.

– Hallikaudella sain parhaimmillani tosi kovia lähtöjä. Nyt lähdöt eivät ole olleet treeneissäkään niin hyviä, mutta odotan niiden sieltä löytyvän. Espoossa huomasi, ettei kroppa vielä ole herkässä kunnossa.

Jyväskylässä Nezirin kanssa kilpailevat ainakin Reetta Hurske, Lotta Harala ja kolmiottelun aitajuoksulla aloittavat Maria Huntington ja Miia Sillman. Lähtölistalla on myös pika-aitojen SE:n haltija Annimari Korte, joka päättää kilpailemisestaan keskiviikkona.

Topi Raitaselle Jyväskylän keskiviikkoinen 1500 metrin juoksu on osa valmistautumista kauden ensimmäiseen päämatkan kilpailuun. Raitanen juoksee 3000 metrin esteet Lahden Motonet GP:ssä 15. heinäkuuta.

Harjun kentällä 1500 metriä ovat keskiviikkona vauhdittamassa Lauri Hassi ja 800 metrin Suomen mestari Ville Lampinen, jonka on tarkoitus vetää 1000 metrin asti.

– Ennätysaikaa lähdetään juoksemaan. Saa nähdä miten on harjoituksista palautunut ja mikä on kisavire, Raitanen sanoo.

Raitasen 1500 metrin ennätys on viime vuonna juostu 3.40,71. Tänä kesänä hän on juossut Lahdessa 3000 metriä 7.52,89 ja Jyväskylässä 1500 metriä 3.42,27.

– Jyväskylän jälkeen oli vähän treenitaukoa. Juoksin aika hyvin määrää ja tein kovia vetotreenejä. Harjoitukset ovat menneet hyvin, Raitanen sanoo.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page