top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kinnunen ei lähde Intiaan, Pusa jatkaa valmentajana


Leo Pusa on kaksinkertainen olympialaisten kultamitalistin valmentaja, Kimmo Kinnunen keihäänheiton maailmanmestari. Kummallakin on ollut merkittävä panos Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa. Kuva Jari PorttilaKimmo Kinnunen ei aio pakata matkalaukkujaan ja lähteä Intiaan valmentajaksi, vaikka olympialaisten kultamitalisti Neeraj Chopran taustajoukot ovat häntä sinne houkutelleet.

-Kyllä se kortti jää katsomatta, 99 prosenttisella varmuudella en lähde sinne, Kinnunen pohti maximusportin haastattelussa.


Kinnunen oli paikalla Suomen Urheilumuseossa, jossa julkistettiin Docendon uusin urheilukirja, Sinivalkoisia Keihäskaaria. Samassa tilaisuudessa mukana ollut valmentaja Leo Pusa sen sijaan pudotti uutispommin.


-Jatkan Lassi Etelätalon valmentajana vielä ensi vuoden. Tarkoitus oli lopettaa valmennushommat tähän vuoteen, mutta kun urheilijat pyysivät jatkamaan, niin ajattelin että tehdään sitten niin, Pusa naureskeli maximusportille.


Pusa on legendaarinen valmentajawelho, sillä hän on valmentanut Tapio Korjuksen ja Heli Rantasen olympiavoittajiksi. Nyt hän yrittää tehdä Lassi Etelätalosta, kaksinkertaisesta arvokisojen nelosesta mitalistin.


Pusa ja Kinnunen ovat varmoja siitä, että suomalainen keihäänheitto palaa mitalikantaan ensi kesänä, joko MM-kisoissa tai EM-kisoissa. Pusa uskoo Etelätalon ottavan mitalin, Kinnunen taas nostaa kysyttäessä esiin kaksi nimeä.


-Kinnunen ja Helander. Kummallakin alkavat pohjat olla nyt siinä kunnossa, että on aika ja edellytykset tehdä tulosta. Helander on huippulahjakas heittäjä ja jos nuo tehdyt leikkaukset onnistuivat kunnolla, niin hän voi hyvinkin olla seuraava tähtemme, Kinnunen pohtii.


Kimmon isä Jorma otti olympiamitalin Mexicon kisoissa, Kimmo voitti MM-kultaa Tokiossa 1991 ja Kimmon poika Jami ylitti viime kesänä ensimmäisen kerran 80 metriä, kiskaisemalla ennätyksensä 81.06. Jami oli viime kesän Suomen tilastossa kuudes.


-Jos verrataan maailmantilaston 100 parhaan heittäjän kotimaata, niin Suomi on yhä selkeästi paras maa. Kyllä se luo myös hyvän pohjan tulevalle menestykselle, Kinnunen painottaa.


Pusa oli perustamassa 1971 Pihtiputaan keihäskarnevaaleja ja Kimmo Kinnunen sen hienoimpia sankareita. Kumpikin toivoo karnevaalien jatkuvan ainakin seuraavat 50 vuotta.


-Siellä luodaan ja on luotu pohja suomalaiselle keihäsmenestykselle, Pusa painottaa.


-Karnevaalit kokoavat kaikki heittäjät yhteen, siellä vaihdetaan valmennustietoja ja mitataan kehitystä mutta nautitaan samalla yhteishengestä, Kinnunen muistuttaa.


-Tosin silloin 1900-luvulla meno oli välillä niin hurjaa, ettei siitä voi kirjoittaa eikä puhua, hän naurahtaa perään.


Jari Porttila


437 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page