top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kirja: Isometsä kiistää yhä EPO:n käytön


Jari Isometsä vakuuttaa maanantaina ilmestyvässään ”elämänkerrassaan” Isomettän Poika (WSOY), että ei käyttänyt Lahden MM-kisoissa veriarvoja parantavaa EPO-hormonia.


Isometsän mukaan hänen veriarvonsa olivat luontaisesti niin korkeat, että ne olisivat manipuloinnin avulla saattaneet nousta hengenvaarallisen korkealle.


Isometsä vakuutti samaa heti Lahden kisojen jälkeen ilmestyneessä kirjassa Karpaasin Käry ( Jari Porttila, Otava ). Isometsä myönsi silloin ja uudessa kirjassaan käyttäneensä Hemohessiä, joka tuli kiellettyjen aineiden listalle reilu kuukausi ennen Lahden MM-kisoja 2001.


Norjalainen urheilulääkäri ja tuohon aikaan FIS:ssä toiminut Rune Andersen myönsi keväällä NRK:n haastattelussa asettaneensa ansan suomalaishiihtäjille Lahdessa 2001 https://www.maximusport.com/post/norjalaisl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri-my%C3%B6nt%C3%A4%C3%A4-min%C3%A4-k%C3%A4r%C3%A4ytin-suomalaiset


Andersen kertoi, että norjalaiset hiihtäjät tiesivät hyvissä ajoin Hemohessin siirtymisestä kiellettyjen aineiden listalle ja he pystyivät näin käyttämään Lahdessa muita ”verenohentajia”.


Suomalaiset saivat tietää Hemohessin olevan kielletty vasta päivää ennen kisojen alkua, mutta silloinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei uskonut asiaa, ikävin seurauksin.


Isometsä kertoo MTV:n mukaan uutuuskirjassaan myös ”saunasopimuksesta”, jonka olemassaolo paljastettiin ”Karpaasin käry” kirjassa. Nyt Isometsä kertoo, ettei hän koskaan lunastanut sopimuksessa ollutta miljoonan markan korvausta.


-Miksi ihmeessä olisin halunnut kavereilta rahaa? He olivat kohtuullisen tiukoilla itsekin.


Isometsä kiistää kirjassaan MTV:n mukaan myös sen, että EPO:n käyttö olisi ollut vuoden 2001 aikoihin systemaattista.


– Se, että plasmalaajentajien tai epo-hormonin käyttö olisi ollut systemaattista ja avointa laajan piirin toimintaa, oli Isometsän mukaan puppua.


Jari Isometsä toimii nykyään MTV:n ja CMoren hiihtoasiantuntijana.


Jari Porttila


746 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page