top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kisajärjestäjät vapauttivat yllättäen koronaurheilijoita


Pekingin olympialaisten kulisseissa kuohuu. Kisoihin saapuneita urheilijoita on poimittu koronakaranteeniin, vaikka urheilijoiden näytteet ovat kotimaassa negatiivisia. Joukkueet suorittavat myös omia testejä kisapaikalla, niissä negatiivisen tuloksen saaneita onkin yllättäen haettu ambulanssilla karanteeniin.


-Tämä homma on täyttä teatteria, kertoi Puolan pikaluistelijoiden päävalmentaja Tuomas Nieminen Maximusportille.


-Meidän joukkueesta on poimittu karanteeniin kolme luistelijaa ja yksi valmentaja. Nyt saimme yllättäen tiedon, että neljä karanteenihotelissa olevaa joukkueemme jäsentä vapautetaan, nimiä emme vielä saaneet, Nieminen viestitti Pekingistä.


Kiinan viranomaiset käyttävät koronatestauksessa huomattavasti herkempää raja-arvoa, kuin mitä esimerkiksi Euroopassa käytetään. Raja-arvoa laskettiin hiukan ennen kisoja, mutta se on yhä erittäin herkkä.


Useat joukkueet ovat valittaneet asiasta KOK:n lääketieteelliselle komitealle. Kisajärjestäjät ja KOK sopivat ennen kisoja, että epäselvistä testituloksista voi valittaa kansainvälisistä lääkäreistä kootulle ryhmälle, joka ratkaisee lopulta sen, onko karanteeni tarpeellinen.


-Me keskustelimme keskiviikkona KOK:n lääketieteellisen komitean kanssa. Otimme myös yhteyttä KOK:n urheilijakomissioon, selvittää Nieminen.


Saattaa olla, että valitukset on kuultu, koska urheilijoita on ”vapautettu” koronapannasta. Urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho antoi positiivisen näytteen saapuessaan Pekingiin ja hän on ollut erityksissä.


Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Marko Anttila haettiin kisojen avajaispäivänä hotelilta ambulanssilla eristykseen. Anttila oli antanut kotimaassa tammikuun alkupuolella positiivisen näytteen, mutta sen jälkeen hänen tuloksensa oli ollut useaan otteeseen negatiivinen. Hän oli selvittänyt myös kaksi, juuri ennen matkan alkua annettua testiä.


Anttilankin kohdalla kyseessä on mitä todennäköisemmin vanhan, sairastetun koronan ”hännästä”. Toivottavasti suomalaiset vievät asian KOK:n käsiteltäväksi ja saisivat näin Anttilan vapautettua ennen Leijonien turnauksen alkua.


-Meidän joukkueessa on ollut joka päivä epäselviä tuloksia. Kukaan edes KOK:n lääketieteellisessä komiteassa ei osaa selittää minkä vuoksi tulokset vaihtelevat niin paljon, Nieminen huokaa.


Kisapaikoilla otetaan päivittäin tuhansia koronanäytteitä ja niitä analysoidaan useissa eri laboratorioissa. Nyt saatujen tietojen perusteella positiivisen näytteen raja-arvo saattaa olla häilyvä.


Jari Porttila


214 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page