Jasmi Joensuu näytti Rukan avauspäivänä, että vaikka Suomen joukkueen kovia nimiä joutui vetäytymään sairauksien vuoksi, löytyy reservistä heti tyhjiön täyttäjiä.
Joensuu hiihti Rukan upeissa maisemissa uransa parhaan henkilökohtaisen maailmancupin kisan, ollen lopulta finaalin nelonen.
-Hiljaa mielessäni toivoin palkintopallisijaa, mutta otetaan se sitten seuraavalla kerralla. Upea hiihtohan tuo oli, vaikka sitä ei palkittu nyt podiumilla, Joensuu kertaili.
Naisten sprintti oli kokonaan uusi kisa viime vuoteen verrattuna. Venäläisiä ei ole tunnetuista syistä mukana ja Norjassakin puhaltavat uudet tuulet Therese Johaugin lopetettua.
Joensuu otti heti kauden avauksessa uuden askeleen kohti lajin totaalista huippua. Tällä kertaa hänen edelleen ehtivät vielä Ruotsin Emma Ribom ja Johanna Hagström sekä Norjan Tiril Weng. Mutta nyt Joensuu taisteli kolmen parhaan joukkoon pääsystä loppusuoralle saakka.
Ruotsi tosin menetti loppusuoran alussa kolmoisvoiton, kun Maja Dahlqvist kaatui ja jäi lopulta viimeiseksi. Tuossa vaiheessa Joensuu oli vielä hyvin ”viisikossa” mukana.
-Tämä oli hyväpäivä, karsinnat lähtivät hyvin käyntiin ja samoin vauhti oli kunnossa finaalia myöten.
Joensuu kehui myös Suomen suksihuoltoa, joka onnistui kotikentällä taikomaan hiihtäjille loistavasti toimivat sukset.
Joensuu on noussut myös taktisella puolella uudelle tasolle, enää hän ei ”törmäile” kesken kisan sinne-tänne, vaan hiihtää ennakkosuunnitelman mukaisesti, toki loistavasti kisaa lukien.
Kisan toinen suomalaisnimi oli 15:sta sijoittunut 22-vuotias Amanda Saari. Ylivoimaisesti nuoren hiihtäjän paras suoritus maailmancupissa.
Eikä 13:sta sijoittuneen Jasmin Kähäränkään, myös 22-vuotias, tarvitse hiihtoaan hävetä. Vuosi sitten hän hiihti Dresdenin sprintissä uransa parhaan sijoituksen, ollen 10:s. Viisi vuotta sitten, 15-vuotiaana Kähärä hyppäsi vielä pituutta 533.
Joensuu alkaa ikänsä puolesta olla valmis jo menestykseen. Hän on 26-vuotiaana ehtinyt ja pistää peruskunnon kohdilleen.
Erävaiheeseen selviytyi kaikkien aikojen suurin määrä suomalaisia naishiihtäjiä, peräti 10 hiihtäjää, eli kolmasosa kaikista oli suomalaisia. Melkoinen saavutus.
Miehissä oli yksi valtias, Norjan Johannes Kläbo. Hän oli finaalissa täysin ylivoimainen. Nyt norjalainen ”hiihti” viimeisen nousun, käytännössä juoksi muilta karkuun ja oli loppusuoralla uskomattoman ylivoimainen. Norjalainen katsoi hämmentyneen näköisenä taakseen, kuin ihmetellen mihin ne muut olivat jääneet.
-Minulla on ollut takareiden kanssa ongelmia ja sen vuoksi jouduin muuttamaan perinteisen tekniikkaani. Nyt luistatin suksea enemmän, mutta hyvinhän se meni, norjalainen nauratti kuuntelijoita.
Joni Mäki oli parhaana suomalaisena 14:sta, mutta sitä odotettua finaalipaikkaa, ei edes välieräpaikkaa, nyt tullut.
-Rahkeita parempaankin oli, mutta jalat eivät vain toimineet siinä viimeisessä nousussa, Mäki harmitteli esitystään.
-Toivottavasti homma toimii paremmin lauantaina 10 kilometrin perinteisellä.
Miehet hiihtävät nyt uusitun ohjelman mukaisesti maailmancupissa 10 kilometriä, sen perinteisen 15 kilometrin sijaan. Kun matkasta on raapaistu pois kolmannes, suosii se tietysti enemmän sprinttereitä.
Yhdistetyssä Eero Hirvonen väläytti mäessä, kisahyppy antoi positiivisia signaaleja tulevasta. Yhdistetyssä hiihdettiin vain vitonen ja kun Rukan suurmäestä hypättiin yli 140 metrin siivuja, oli kisa käytännössä hyppykisa.
Yhdistetyn päättäjien pitäisi päättää nopeasti mihin suuntaan lajia kehitetään. Kansainvälinen olympiakomitea näet pohtii jopa sitä, onko lajin paikka enää olympialaisissa.
Jari Porttila / HJS
コメント