top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kisakatsomo: Pärmäkoski vauhdissa, Niskanen ymmällään, manazeri kerää katseet


Krista Pärmäkoski oli lauantain suomalaistähti Rukalla.


RUKA


Krista Pärmäkoski oli Rukan toisen päivän suomalaisnimi. Pärmäkoski jöi 10 km perinteisen kisassa vain viisi sekuntia palkintopallista.


-Normaalisti tällaisella hiihdolla olisi oltu podiumilla, nyt ei, Krista itsekin ihmetteli.


Normaali tarkoitti siis kisoja, joissa olisi ollut mukana myös Therese Johaug. Nyt, ilman häntä, juhlivat ruotsalaiset. Ebba Andersson otti voiton ennen Frida Karlssonia. Kun ruotsalaiset ottivat myös sprintissä kaksoisvoiton, ovat he täyttäneet hyvin tilan, joka lajin huipulle tuli.


Pärmäkoski on vauhdiltaan samaa tasoa kuin ruotsalaiset, joten sen suhteet ei ole huolta.


-Mukana kärjen vauhdissa ollaan, enkä ole keventänyt harjoitteluani näitä kisoja varten, Pärmäkoski muistutti.


Pieniä kurttuja otsalle nostatti Kerttu Niskasen esitys. Kotimaan laduilla tähän asti hyvin hiihtänyt Niskanen ei nyt saanut ”koneestaan” irti vauhtia, vaan hän jäi sijalle 10., eroa Pärmäkoskeen syntyi kympillä 19 sekuntia.


-Kyllä tässä täytyy nyt vähän miettiä asioita. En saanut rytmiä missään vaiheessa, Niskanen itsekin mietti.


Oloksen tykkikisoissa hiihdettiin sama matka kuin Rukalla. Siellä Pärmäkoski jätti Niskasta viisi sekuntia, nyt siis 15 sekuntia enemmän. Kympillä on on 1,5 sekuntia kilometriä kohden.


Sunnuntain takaa-ajo näyttää, oliko kyse vain yhdestä ”sattumakisasta” vai trendistä. Periaatteessa Niskasen pitäisi saada 20 kilometrin vapaalla Pärmäkoski kiinni ja nousta sitä kautta taisteluun jopa podiumpaikasta.


Jasmi Joensuu (14) ja Katri Lylynperä (15) tekivät myös hyvät hiihdot. Eikä Jasmin Kähärän (23) ja Anni Alakosken (26) tarvitse olla pettyneitä esitykseensä.


Miesten kisa oli suomalaisittain kaksijakoinen. Perttu Hyvärinen loihti jostain tyrmäävän vauhdin ja nousi perinteisellä peräti sijalle 12, eroa kolmanteen sijaan jäi vain 24,5 sekuntia.


-Ihan ihme hiihto, en kyllä osaa yhtään sanoa mistä vauhti löytyi.


Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu, manazeri kerää katseet susiturkissaan.


Hyvärinen ja hänen manazerinsa ”Lelu” Ojansivu ovat herättäneet Rukalla ansaittua huomiota. Lelu kulkee kylillä sortseissa ja susiturkissa, huomion herättäminen onkin manazerin päätoimi. Sitä kautta pyritään avaamaan ovia yritysten neuvottelupöytiin.


Suurin pettymys oli Joni Mäki, hän hävisi Perttu Hyväriselle lähes minuutin. Latuprofiilin piti sopia erityisen hyvin Mäelle, mutta jostain syystä meno oli kuin tervassa möyhimistä avauskilometristä lähtien. Mäen kannattaa harkita tarkoin, lähteekö mukaan takaa-ajoon, sillä elimistössä saattaa jyllätä monta suomalaishiihtäjää petiin kaatanut virus.


Yllätyksenä ei sen sijaan voida pitää sitä, että kisan ylivoimainen voittaja oli Norjan Johannes Kläbo. Hänen eronsa kakkoseen oli 20 sekuntia. Norja otti kisassa kolmoisvoiton.


Takaa-ajossa onkin suurin mielenkiinto siinä, antaako Kläbo porukan ottaa hänet kiinni, vai paineleeko hän paukusta omaa tahtiaan. Kläbolla on mahdollisuus voittaa kaikki Rukan lähdöt, eikä hän jätä tilaisuutta käyttämättä.


Hyvärisellä on loistavat mahdollisuudet nousta jopa podiumtaisteluun.


Jari Porttila / H-JS

348 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page