top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kläbon hylkäys ei riittänyt Bolshunoville, mitali sai kyytiä


Oberstdorfin MM-kisat päättyivät dramaattisesti, kun 50 kilometrillä kultaa ottanut Norjan Johannes Kläbo hylättiin kisan jälkeen. Tuomarineuvoston mukaan Kläbo aiheutti loppusuoran alussa kiilaamisellaan Alexander Bolshunovin sauvan katkeamisen.


Bolshunov putosi kolarin vuoksi pronssille ja oli kisan jälkeen kuin maansa myynyt. Ylen haastattelussa hän sanoi, että jos hän olisi ollut Kläbon tilalle, niin hänet olisi hylätty heti.


Bolshunovin ennustus kävi käänteisesti toteen, kun tuomarineuvosto päätti reilun tunnin pohdiskelun jälkeen hylätä Kläbon suorituksen. Tuomarineuvoston mielestä takaa tullut norjalainen kiilasi Bolshunovin viereen aiheuttaen tämän sauvan katkeamisen.


Tilanne oli lähes toisinto Salpausselän viestistä, siis siitä, jossa Bolshunov ja Venäjä nostivat metelin ja väittivät Joni Mäen kiilanneen venäläisen. Silloin Bolshunov tuomittiin sakkoihin ja Venäjän suoritus hylättiin. Nyt toimittiin siis samaa kaavaa noudattaen; Kläbo hylättiin koska hän aiheutti kolarin.


Venäläisten kannalta ikävää oli se, että menetettyään toisen sauvansa, Bolshunov ei pystynyt enää vastaamaan loppusuoran kirissä Norjan Emil Iversenille, joka tuli maaliin toisena ja nostettiin siis myöhemmin voittajaksi. Bolshunoville annettiin hopea.


Bolshunovin ja venäläisten mielestä hänet olisi pitänyt julistaa voittajaksi, sillä ilman sauvan kateamista hän olisi tullut maaliin ennen Iverseniä. Väite piti paikkansa. Kläbon hölmöilyn vuoksi Bolshunov menetti kultamitalin.


Toisaalta, jos Kläbo ei olisi tunkenut loppusuoran alussa kiinni Bolshun kylkeen, vaan olisi mennyt suosiolla eri ”radalle”, olisi norjalainen voittanut kovan loppukirinsä ansiosta kullan. Hölmöily maksoi siis norjalaiselle paljon enemmän kuin Bolshulle, jolle hopea olisi ollut paras mahdollinen saavutus kaikissa tapauksissa.


Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelen Välbe ja valmennusjohto otti tapauksesta jälleen kierroksia.


-Tämä oli oikeusmurha, Alexanderilta vietiin kultamitali, he julistivat kisan jälkeen.


Bolshunov itse otti kantaa tilanteeseen palkintojenjaossa. Hän otti vastaan hopeamitalin, mutta ei ripustanut sitä kaulaansa.


Maastohiihdossa on tapahtunut tämän kauden aikana kolme näkyvää kolaria, joissa kaikissa on toisena osapuolena ollut Bolshunov. Se ei voi olla sattumaa.


Kläbon hylkääminen perustui toki sääntöihin, mutta tuntui erittäin rajulta päätökseltä. Tilanne oli tulkinnanvarainen, joskin hidastukset osoittivat Kläbon suksen ohjanneen Bolsunovin sauvan tämän omien jalkojenväliin, jossa se katkesi.


Norjan mediassa Kläbon hylkäämistä pidettiin tuoreeltaan skandaalina. Norjalaiset harkitsevat vielä päätöksen viemistä ensin FIS:n vetoomusistuimeen ja viime kädessä jopa CAS:n käsiteltäväksi.


Jari Porttila665 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page