top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kolme suomalaista taistelee finaalipaikoista yleisurheilussa


Tokion Olympialaisten yleisurheilut alkavat perjantaiaamuna kovin suomalaisodotuksin. Peräti kolmella suomalaisurheilijalla on realistiset mahdollisuudet taistella itsensä finaaliin.


Ensimmäisenä tulessa on Topi Raitanen 3000 esteiden alkuerissä. Jokaisesta kolmesta erästä menee finaaliin kolme parasta ja sen jälkeen vielä kaikkien erien kuusi seuraavaksi parasta aikaa.


Raitanen juoksee kolmannessa alkuerässä, joka on suuri etu. Tiedossa ovat siis ne ajat, joilla oltaisiin menossa finaaliin ja Janne Ukonmaanaho pääsee huutamaan Topille väliaikoja ja tyhjällä stadionilla ääni kuuluu.


Topin erän suosikki on Marokon Soufiani El Bakkali, hän on juossut tällä kaudella 8.08,54. Joukosta erottuu myös Etiopian Tadese Takele (8.09,37), mutta sen jälkeen kolmas sija on Topin ulottuvilla. Erästä löytyy Raitasen tason, 8.19,54 juoksijoita peräti kuusi. Loppukiri nousee siis arvoon arvaamattomaan ja sehän on Topilla rautainen.


Raitasen alkuerä starttaa Suomen aikaa klo 4:04.


Toisena suomalaisena radalle pääsee Sara Kuivisto 800 metrin alkuerissä. Kuivistollakin oli hyvä arpaonni, sillä hän juoksee viimeisessä, kuudennessa erässä. Välieriin pääsee jokaisen erän kolme parasta ja sen lisäksi vielä kuusi parasta aikaa kun huomioidaan kaikki erät.


Kuiviston erä on kohtuullisen kova. Alle kahden minuutin naisia on mukana kolme, Ajee Wilson USA:sta, Jenna Reekie Isosta Britaniasta ja Kiinan Chunyi Wang. Kuivisto on juossut tänä kesänä ennätyksensä 2.00,70.


Suora paikka välieriin vaatii jopa ennätysjuoksua, viimeistelyharjoitukset kertovat Kuiviston olevan sellaisessa kunnossa. Mikä olisikaan hienompaa, kuin juosta ensimmäisen kerran alle kahden minuutin juuri olympialaisissa.


Kuiviston alkuerä alkaa klo 5:05 Suomen aikaa.


Finaalipaikkojen kimppuun käyvät myös Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä 3-loikan karsinnassa. Finaalin karsintaraja on 14,40, se on juuri sopiva kummallekin suomalaiselle. Salminen hyppää A-ryhmässä, hän on loikkinut tällä kaudella 14.63 ja viimeisten kisojen perusteella karsintarajan ei pitäisi tuottaa hänelle ongelmia.


Kristiina Mäkelä loikki kisarajan rikki juuri ennen kisamatkaa, loikkien ennätyksensä 14.41. Mäkelälläkin on kaikki mahdollisuudet napata suora finaalipaikka. Finaaliin otetaan kaikkiaan 12 hyppääjää tai kaikki 14.40 ylittäneet.


Loikkapaikalla voidaan odottaa hurjaa tulostehtailua, sillä Venetzuelan Yulimar Rojas on loikkinut tällä kaudella jo 15.43, jääden vain seitsemän sentin päähän Inessa Kravetsin vuonna 1995 loikkimasta ME-tuloksesta.


Rojas on kilpaillut kesällä viisi kertaa ja hän on ylittänyt 15 metrin rajan kaikissa kisoissaan. Naisen heikoin tulos on 15.12, kun maailmantilastossa toisena olevan Jamaikan Shanieka Rickettsin paras tulos on 14.98. Salminen on tämän vuoden maailmantilastossa kahdeksas, Mäkelä 18:sta. Tilastojen mukaan toisen suomalaisen pitäisi siis päästä finaaliin.


Yleisurheilun Iltakisat alkavat Suomen aikaan klo 13:00 ja 3-loikan karsinta alkaa 13:05.


Ensimmäisenä yleisurheilupäivänä ratkotaan miesten 10 000 metrillä olympiamitalien kohtalo. Kisassa on neljä suosikkia; Etiopian Berihu Aregawi ( 26.50,37 ), saman maan Jomif Kejelcha ( 26.49,73 ), kolmas etiopialainen Selemon Barega ( 26.49,51 ) ja Ugandan Jakob Kiplimo ( 26.33.93 ). Mustana hevosena matkaan lähtee Ugandan Joshua Cheptegei.


Jari Porttila

33 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page