top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kolmelta suomalaiselta vahva näyttö lumimyrskyssä


Kolme suomalaishiihtäjää antoi vahvan näytön reilua viikkoa ennen Salpausselän maailmancupin kisoja. Kerttu Niskanen, Ristomatti Hakola ja Joni Mäki osoittivat Vantaan Suomen cupin kisoissa, että heidän vauhti riittää myös maailmancupissa.


Niskanen oli naisten kisassa ylivoimainen 5 kilometrin kisassa. Hän jätti Anne Kyllöstä liki 24 sekunnilla, se on vitosella jo ikuisuus ja kertoo omaa kieltään siitä, että Niskanen on hurjassa iskussa.


Salpausselän kisat alkavat kymmenen päivän kuluttua. Niskasen esitys oli niin vahva, että hän on ilman muuta vahvin korttimme Lahdessa, en yllättyisi, vaikka hän nousisi lauantain yhdistelmäkisassa taisteleman jopa palkintopallipaikasta.


Niskanen joutui jättämään Tour de skin kesken vatsataudin vuoksi. Hän ei ollut ainoa Tourilla ruokamyrkytyksen saanut henkilö. Osallistujien ruokailu oli järjestetty poikkeuksellisesti siten, että ruoka-annokset tuotiin hotelin oven taakse ja tämän epäillään olleen syy ruokamyrkytyksiin.


-Ei tauti enää tuntunut missään, hienoa että pääsin hiihtämään, vaikka olosuhteet eivät olleetkaan parhaat mahdolliset, Niskanen kertoi.


Hakunilassa hiihdettiin lumimyrskyssä, joka oli tuonut tiistaina jo 40 senttiä lunta. Järjestäjät saivat latupohjan hiihdettäväksi, mutta moni hiihtäjä joutui turvautumaan pitopohja suksiin, jos sellaiset varastosta löytyivät.


Erityisesti miesten kisassa olosuhteet olivat jo välillä vaaralliset, sillä kovavauhtisissa alamäissä ei ollut enää kunnon latuja ja irtolunta oli ladulle kerääntynyt jo kymmeniä senttejä.


-Vähän niin kuin olisi ollut vatkaimessa. Kun olisi halunnut vetää hiukan henkeä alamäissä, niin piti vain taistella pysyäkseen pystyssä, Hakola kertasi urakkaa.


Hakola voitti miesten kympin kisassa kolmella sekunnilla alkukauden sankarin, Joni Mäen. Hakola ratkaisi voiton itselleen viimeisten kahden kilometrin aikana. Hakola lähti matkaan minuutin Mäen jälkeen, joten hän sai koko loppumatkan tarkkoja tietoja äliajoista.


-Siellä oli vaan sellainen tuuli ja tuiverrus, ettei väliaikoja meinannut kuulla, Hakola naurahti.


Hakola ja Mäki ovat kilpailleet edellisen kerran Rukan maailmancupissa lähes kaksi kuukautta sitten, joten kaksikon kisakunto mitattiin nyt ensimmäisen kerran kunnolla. Sen verran kova se on, että kummaltakin voi odottaa Salpausselän kisoissa taistelu jopa 10 parhaan joukkoon.


Maan ykköstykki Iivo Niskanen jätti myös Suomen cupin väliin, joten hänen kunnostaan saadaan viitteitä vasta Salpausselän yhdistelmäkisassa.


Suomencup jatkuu keskiviikkona viesteillä.


Jari Porttila

19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page