top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kontiolahdessa koronaa- kisat eivät vaarassa


Ampumahiihdon maailmancup alkaa viikonloppuna Kontiolahdella. Tänään on tullut tietoon, että peräti viiden eri maan urheilijoilla olisi todettu korona-tartuntoja, mutta ne eivät uhkaa kisojen läpiviemistä.


-Ensimmäiset viralliset harjoitukset ovat juuri takana. Kaikki on valmista maailmancupin avaukseen lauantaina, kisat eivät ole uhattuna, vakuutti maailmancupin tapahtumajohtaja Sami Leinonen Maximusportin haastattelussa.


Leinosella on myös hyviä uutisia, sillä aiemmin raportoitu Ranskan joukkueen positiivinen koronatestin tulos osoittautui vain merkiksi aimmasta tartunnasta, eikä se aiheuta vaaraa koronan levittämiselle.


-Pohjois-Karjalan sote, Siun-sote kertoi meille tänään, ettei tartuntavaaraa ole ja Ranskan joukkueen urheilijat pääsivät näin karanteenista.


Käytäntö Kontiolahdella on se, että jokaisen joukkueen jokainen henkilö on testattu ensin Suomeen saapueessa. Sen jälkeen kisapaikalla on noudatettu kansainvälisen liiton IBU:n testausmenetelmää.


-Siun-Soten ohje on se, että positiivisen testin jälkeen ensin koko joukkue joutuu karanteeniin ja kun on selvitetty mahdollinen altistumisketju, niin sen mukaan karanteenia joko jatketaan tai henkilöt vapautuvat siitä, Leinonen kertoo Maximusportille.


-Jos jonkun joukkueen hiihtäjä on antanut positiivisen tuloksen, niin se ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että kaikki sen maan hiihtäjät joutuisivat pysyvään karanteeniin, Leinonen painottaa.


Tähän mennessä positiivisia näytteitä on saatu Venäjän, Romanian, Moldovan ja Latvian joukkueesta. Ranskan positiivinen näyte ei siis aiheuttanut lisätoimia, vaan kyse oi ns. vanhasta positiivisesta, eli taudin jo sairastaneesta henkilöstä, joka ei enää levitä koronaa.


Vaikka Suomessa tilanne on tietyillä paikkakunnilla jo vakava, niin ulkomaalaiset urheilijat ovat olleet hämmästyneitä siitä, kuinka hyvä tilanne Suomessa on.


-Kun joukkueita on kuljetettu busseilla majoituspaikoista kisapaikalle, ovat he ihmetelleet, kun ulkona liikkuu väkeä ja vielä ilman maskeja.


Kontiolahdella taistellaan maailmancupin pisteistä kahtena perättäisenä viikkona. Ensin tulevana lauantaina ja sunnuntaina ja sitten vielä joulukuun ensimmäisellä viikolla torstaista sunnuntaihin.


Jari Porttila

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page