top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Koplaa uhkaavat kovat rangaistukset


Kuva ei liity tiistain tapahtumiin.


Viime vuonna superin finaalissa Manselle hävinneen KPL:n seurajohto ei näytä vieläkään toipuneen kirvelevästi tappiosta.


Tiistain KPL-Manse ottelun yhteydessä nähtiin arvoton näytös, jonka Mansen pelaaja Juuso Myllyniemi puki twitter-päivityksessään sanoiksi näin:


”Kohtalaisen erikoista käytöstä vastustajan Pallonlyöjät puheenjohtajalta. Tuskin Matti Helimo ( Mansen puheenjohtaja ) huutelisi tällaisia kaljakatsomosta.”


Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja on Harri Lehto. Paikalla olleiden katsojien mukaan Lehto olisi huudellut Myllyniemelle törkeyksiä ja nimitellyt häntä ”majavaksi”. Myllyniemi on vielä erikseen kysyttäessä vahvistanut tämän.


Pesäpalloliitto on pyytänyt kummaltakin seuralta selvityksen asiasta pikaisesti. Tapaus on tarkoitus käsitellä ennen pudotuspelin alkua.


Tapaus tahraa lajin 100-vuotis juhlavuoden, sillä kaikki muistavat viime syksyn kohun juuri häirinnän ympärillä. Nytkin häirintään ja ”rasistiseen” käytökseen epäillään syyllistyneen seurapomon. Mansen pelaajien kommenttien mukaan hän olisi huudellut pelaajille kalja-katsomosta.


Huutelu saattaa maksaa KPL:lle todella paljon. Jos Lehto on seuran puheenjohtajana syyllistynyt rasistiseen käyttäytymiseen ja vastustajan solvaamiseen pelin aikana, on hän pian rasite seuralle.


Pesäpalloliitto voi ottaa myös käyttöön etenkin Englannissa käytössä olevan tavan, jolloin huligaanit ja rasistiseen käytökseen syyllistyneet katsojat saavat porttikiellon tapahtumiin. Tämä on taas liiton tehtävä päätös, jota seurojen on noudatettava.


Jos käytöksen katsotaan olleen erityisen törkeää, voi pesäpalloliitto ottaa käyttöön myös jalkapallossa olevan tavan siitä, että joukkue, tässä tapauksessa KPL menettäisi yleisön käytöksen vuoksi kotipelinsä tietyksi ajaksi. Tämä tuntuisi KPL:n kassassa todella rankasti.


Törkeäksi tapauksen tekisi se, jos todettaisiin kotiseuran puheenjohtajan syyllistyneen vastustajan pelaajaa kohtaan rasistiseen ja solvaavaan käytökseen.


Pesäpalloliitto ja superpesis eivät ole varautuneet tällaiseen tilanteeseen, eikä säännöistä löydy suoria pykäliä, joilla rangaistuksia määrätään. Sen on siis otettava käyttöön menetelmät, jotka sopivat tähän tapaukseen. Tässä kohtaa on lienee sovellettava pelitapahtuman aikana kentällä tapahtuviin epäasiallisuuksiin.


Huutelu ja vastustajan pelaajien hämmentäminen on kuulunut lajiin iät ja ajat. Viime vuosina ääritapauksia on kuitenkin alettu karsia, eikä ns. ”turpakäräjiäkään” ole enää nähty kentällä, pelikieltojen pelossa.


Yleisö on myös ymmärtänyt valtaosin uudet tuulet ja niiden mukanaan tuomat ”velvoitteet”. Olen itse kiertänyt lähes kaikilla superpesiksen kentillä jo vuosikymmenien ajan ja täytyy myöntää, että tavat ovat parantuneet, myös Kouvolassa.


Järjestysmiehet on ohjeistettu puuttumaan ylilyönteihin ja törkeisiin huutoihin niin, että olen itsekin nähnyt katsomosta poistettavan rääväsuita.


Kouvolan tapauskaan ei ole niin yksiselitteinen, kuin annetaan ymmärtää. Tiettävästi KPL:n puheenjohtajaa oli provosoitu katsomosta käsin. Se ei kuitenkaan ole puolustus sille, että oma mopo on lähtenyt keulimaan. Seurajohtaja on kuitenkin seurajohtaja ja hänen käytöksensä on rinnastettavissa täysin urheilijan käytökseen.


Jos urheilija olisi syyllistynyt tiistain huutelun tapaiseen käytökseen, olisi edessä pelikielto. Kurinpitoelin kokoontuisi nopeasti, selvitykset vaadittaisiin päivän varoajalla. Samaa kaavaa on noudatettava myös tässä tapauksessa, sitä vaatii jo lajin uskottavuus.


Jari Porttila

5,915 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page