top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Korona karkottaa väen kiekkokatsomoista


Jääkiekon SM-liiga on perinteisesti kerännyt heti käynnistymisestään lähtien ennätysmäärän yleisöä katsomoihin. Nyt kaikki on toisin, korona-epidemia on vienyt väen myös liigan peleistä.


Perjantai-illan huumaa oli esimerkiksi Hämeenlinnassa seuraamassa 651 katsojaa ! Luku on varmasti liigahistorian pienin Hämeenlinnassa, enpä usko että koko 2000 luvulla on missään liigapelissä jääty alle 1000 katsojan rajan.


Liigajoukkueethan saavat ottaa halleihinsa 40-50 prosenttia normaalikapasiteetista, mutta tähän mennessä noihin lukuihin on ylletty vain mutamassa ottelussa. Lasse Kukkosen jäähyväispeliä oli Oulussa seuraamassa ”täysi” tupa ja tänään HIFK:n ja Kärppien välistä peliä seurasi 4061 katsojaa.


Tilanne on järkyttävän huono seurojen kannalta. Kaikilla liigaseuroilla yleisötulot ovat budjetissa merkittävässä roolissa, jos väkeä ei tule katsomoihin, niin edessä saattaa olla kovia päätöksiä jo vuoden vaihteessa.


Pesäpallossahan moni seura leikkasi kauden alkaessa pelaajapalkkioita, toiset jopa 70 prosentilla. Se oli ainoa keino viedä superpesis läpi ilman, että seurat olisivat ajautuneet maksukyvyttömiksi kauden aikana.


Jääkiekossa pelaajapalkkiot ovat aivan eri luokkaa kuin pesäpallossa, mutta nyt katsojaluvut laahaavat jopa pesiksen luvuissa. Jokainen voi päätellä siitä, mitä se merkitsee liigaseurojen taloudelle.


Tilanne ei ole ainakaan helpottamassa, sillä esimerkiksi Vaasassa ei tällä hetkellä voida pelata otteluja koronarajoitusten vuoksi. Sama tilanne saattaa kohdata muutaman viikon sisällä muitakin ”opiskelija”kaupunkeja.


Liigan johto ei vielä ole ottanut kantaa asiaan, mutta siellä on pohdittava tarkkaan mitä tehdään, jos yleisöä ei voida päästää peleihin.


Ja toisaalta, nyt on pohdittava millä yleisö saataisiin takaisin katsomoihin. Kuinka urheilutapahtumasta voisi tehdä niin turvallisen, että yleisö uskaltaisi tulla paikalle.


Tässä seurat ovat avainasemassa. Jos pelitapahtumasta voidaan tehdä maskeineen ja turvaväleineen sellainen, että yleisö tuntee olevansa turvassa koronalta, se varmasti tulee peleihin.


Puheet siitä, että joukkuetta ei voi kannustaa maski päällä ovat vain puhetta.


Liigaseurojen pitäisikin nyt painattaa omia kangasmaskeja, kun ne käsittelee esimerkiksi koronaa tappavalla ZeroV:llä, on ottelutapahtuma varmasti niin turvallinen kuin se vain voi olla.


LISÄYS:

HUS:n johtajaylilääkäri kertoi myöhään perjantai-iltana, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri saattaa ehdottaa aluehallintoviranomaisille yli 50 hengen kokoontumisten kieltämistä. Näin ollen yleisötilaisuuksiin, kuten jääkiekko-otteluihin saisi jatkossa päästää vain 49 katsojaa!


Jari Porttila

468 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page