top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Koskela yritettiin värvätä Pekingin olympialaisiin


Pikaluistelija Pekka Koskela lopetti huikean aktiiviuransa vuoden 2018 talviolympialaisiin. Kovin pitkään ei entinen ME-mies ole saanut levätä laakereillaan, kun häntä oltiin jo värväämässä mukaan Pekingin talviolympialaisiin.


-Ehdotus ei tullut Suomesta, vaan ulkomailta. Kerroin heille kuitenkin, etten ole vielä valmis siihen rumbaan, haluan nyt viettää aikaa perheeni kanssa, Koskela paljastaa maximusportin haastattelussa.


Koskelan päätös on ymmärrettävä, sillä hän reissasi 17 vuotta ympäri maailmaa maailmancupin kisoissa. Hän otti urallaan 14 maailmancupin osakilpailuvoittoa, vaikka lähtökohdat olivat aivan erilaiset kuin kilpailijoilla.


-Minä harjoittelin ulkojäillä, kun muut maailman huiput jauhoivat treeniä sisähallissa.


-Olihan se nyt ihan eri asia kropalle ja välineille harjoitella 20 asteen pakkasessa, kun optimiolosuhteissa hallissa, Koskela myöntää.


Hän pyrki kuitenkin kääntämään tämänkin asian voimavaraksi. Tällä viikolla ilmestyneessä, Riku Korkin kirjoittamassa kirjassaan ”Jäätävä kone” (Tammi) Koskea kertoo mistä oli oikein kyse.


-Ensimmäisen kerran ihmettelimme, minkä vuoksi luistimen terät käyttäytyivät ulkoharjoituksissamme aivan eri tavalla kuin sisällä. Pian ymmärsimme, että lämpötila vaikutti terän koostumuksen kautta sen käyttäytymiseen todella paljon, Koskela kertoo Maximusportille.


-Piti opetella luistelemaan uudestaan hallissa ja senhän me teimme.


Koskela ei suostu arvioimaan kuinka paljon kovempaa hän olisi luistellut, jos olisi saanut harjoitella kilpaveljiensä tavoin koko ajan optimiolosuhteissa. Näin sivusta katsoen voi sanoa, että silloin neljän MM-mitalin ja yhden EM-mitalin lisäksi palkintokaappiin olisi pitänyt tehdä jatko-osa uusille arvokisamitaleille.


-Luisteluareenaa on yritetty rakentaa ympäri Suomea, mutta aina se on jämähtänyt johonkin. Toivottavasti tuo Itä-Helsingin hanke toteutuisi, sillä n aivan selvää että Suomeen tarvitaan parikin suurta jääareenaa.


Etelän talvista on tulossa yhä lauhempia, joten jos jääurheilua halutaan harrastaa myös pääkaupunkiseudulla, on sinne rakennettava monitoimiareenoita. Itäkeskukseen suunniteltu areena palvelisi pikaluistelijoiden ohella taitoluistelijoita ja jääkiekkoilijoita ja toimisi samalla suuren yleisön luistelupaikkana.


Pekka Koskela luisteli aikanaan myös 1000 metrin ME:n, se kesti hyökkäykset peräti kaksi vuotta. Koskela osallistui ensimmäisen kerran maailmancupin kisoihin vuonna 2001 ja viimeisen kerran vuonna 2018. Uraan mahtui paljon menestystä ja juuri ne ovat uran jälkeen päällimmäisenä mielessä.


-Ne mitalit ja se ME-aika, ne palaavat mieleen aina ensimmäisenä, kun muistelen uraa. Päällimmäisenä asiana ovat aina ne positiiviset muistot, ne kantoivat silloin uran aikana eteenpäin ja ne palaavat nyt urankin jälkeen mieleen.


38 views0 comments
bottom of page