top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kuivisto kiri maailman kärkiajan


Sara Kuivisto ja Joonas Rinne rikkoivat 1500 metrin juoksun EM-rajan ja antoivat vankat näytöt hallikauden vireestään Helsingin Liikuntamyllyssä.


Porvoon Akillesta edustava Kuivisto jäi kolme sekunnin sadasosaa Suomen halliennätyksestä, joka on Sandra Erikssonin 4.11,89. Kuiviston aika 4.11,92 on maailman tämän kauden kärkitulos.


Aiemman kauden kärkituloksen 4.12,02 juoksi saksalainen Katharina Trost eilen Karlsruhessa Maailman hallikiertueen toisessa osakilpailussa.


Saarijärven Pullistusta edustava Rinne kiilasi Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa kuudenneksi ennätyksellään 3.44,57.


– Ei ollut mitään ennakko-odotuksia, tulin vaan juoksemaan. Aika ei kuitenkaan ollut yllätys. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, Kuivisto sanoi.


Juoksussa mentiin 4 minuutin ja 14 sekunnin loppuaikaan tähtäävää vauhtia, kunnes Kuivisto kiristi kolme kierrosta ennen maalia. Tuossa vaiheessa Kuivisto oli karistanut muut kannoiltaan ja ohitti silloin myös matkantekoa vauhdittaneen valojäniksen.


– Se teki juoksusta vähän rennompaa, Kuivisto totesi valojäniksestä.


Kuiviston syksyn ja talven harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukana. Takana on kaksi kolmen viikon treenijaksoa Liikuntakeskus Pajulahdessa, missä hän on hyödyntänyt alppimajaa. Kuiviston tavoite on syksystä lähtien ollut juosta vahva hallikausi ja huipentaa se Torunin EM-hakilpailuissa maaliskuussa.


Päämatka hallikaudella on viime kesän tapaan 800 metriä, jonka EM-rajan Kuivisto rikkoi jo viime kesänä.


– Alustavasti on ajateltu, että EM-kilpailuissa matka olisi 800 metriä, Kuivisto sanoi.


Rinne teki miesten 1500 metrillä tarkkaa työtä. Hän oli 400 ja 800 metrin väliajoissa 60,4 ja 2.00,7 rahtusen perässä EM-rajan 3.45,00 alitukseen tähtäävästä aikataulusta, mutta korjasi tilanteen juoksun lopussa.

Rinne on ensimmäinen suomalainen 12 vuoteen, joka on alittanut 3.45,00 virallisella 200 metrin halliradalla.


– Hallitun oloinen juoksu. Viimeisellä kierroksella meinasi alkaa painaa, mutta sain pidettyä vauhtia yllä, Rinne kertasi juoksun loppua, jossa seurana oli vain valojänis. Alkumatkan juoksua vauhditti valojäniksen ohella Ville Lampinen.


Anni Siirtola juoksi 60 metrin aitajuoksussa ennätyksensä 8,15. Se on alittaa EM-rajan 8,25. Suomen kaikkien aikojen tilastossa Siirtola nousi jo kuudenneksi.


Senja Mäkitörmä työnsi halliennätyksensä uuteen uskoon Kuortaneella käydyssä kilpailussa, joka keräsi yhteen koko naisten kuulantyönnön kotimaisen kärkikaartin. Mäkitörmä vei voiton työnnettyään 16,81. Aiempi halliennätys rikkoutui reilulla puolella metrillä.


– Kauden ensimmäinen kilpailu ja jännitti aika paljon, pitkästä aikaa. Tiesin odottaa hyvää tulosta, siksi omat odotukset loivat jännitystä. Teknisesti se oli vielä kauden ensimmäisen kilpailun räpellystä, muttei ihan tyytymätön voi olla, Mäkitörmä sanoi.


Samuel Purolan hallikilpailukausi alkoi vakuuttavasti. Purola voitti Oulussa 60 metriä mainiolla ajalla 6,69. Se alittaa kirkkaasti maaliskuisten EM-kilpailujen tulosrajan ja jää vain kaksi sekunnin sadasosaa Purolan ennätyksestä.


– Jopa ennätystä odotin. Tiesin, että lähtö on kunnossa ja nopeustesteissä olen ollut ihan reilusti ennätyskunnossa. Lentävän 30 metrin testissä ennätys on parantunut sekunnin kymmenyksen. Nyt tosin kilpailussa en päässyt ihan tuohon vauhtiin, Purola kertoi finaalin jälkeen.


– Seuraavaan kilpailuun lähtö on pyrittävä pitämään vähintään samana, mutta juoksun loppuun on saatava rentoutta. Nyt siinä oli vähän häseltämistä, joka menee kauden ensimmäisen kilpailun jännityksen piikkiin. Vaikkei tuo juoksun loppu nytkään mikään huono ollut.73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page