top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kuivisto passitti 44 vanhan SE:n historiaan


Sara Kuivistolle 1500 metrin Suomen ennätys ei tullut yllätyksenä. Kuivisto tiesi jo ennen Vaasan olympiaranking-kilpailuiden alkua, että kropassa on virtaa ennätysjuoksuun.


Kuivisto alitti Sinikka Tyynelän vuonna 1977 juokseman SE:n 4.06,01 yli puolella sekunnilla ajallaan 4.05,39.


– Tunsin jo aamulla että nyt kulkee, kun kävin juoksemassa 500-metrisen. Sen piti mennä 1.25:een ja se meni 1.21:een, Kuivisto sanoi.


– Verryttelyssä tuntui, että kenen kroppa tämä on, kun tuntui että jalat painavat vain gramman.


Kuivisto pääsi Ilona Monosen ja Heini Ikosen vauhdittamassa juoksussa 800 metriin noin ajassa 2.13,0.


– Sain hyvin väliaikoja ja tiesin viimeisen kierroksen alkaessa, että jos juoksen sen 63 sekuntiin, rikon SE:n. 800 metrin väliaika tosin olisi voinut olla sekunnin parempi, Kuivisto kertoi.


Vaasan juoksu oli mitä todennäköisemmin sinetti sille, että Kuivisto voi osallistua Tokion olympiakisoissa sekä 800 että 1500 metrille. Lopullinen varmuus saadaan, kun ranking päivitetään keskiviikkona.


– Minulla oli tarkoituksena juosta vielä yksi kansainvälinen kilpailu ennen olympiakisoja, mutta ehkä alan nyt treenata. Jos juoksisin kilpailun, se lyhentäisi viikolla treeniaikaa, Kuivisto totesi.


Kuivisto on viime vuodet keskittynyt 800 metrille. Tarkoitus on painottaa 1500 metriä myöhemmin uran aikana.


– Tarkoitus oli, että se olisi tullut myöhemmin. Ajatus on ollut 800 metrillä.


Selkävaivaa kuntouttanut Nooralotta Neziri avasi kilpailukauden Vaasan olympiaranking-kilpailuissa 100 metrin aitajuoksun väkevällä voitolla ja ajalla 13,11.


Selkävaiva pisti Nezirin kevään ja kesän harjoittelun kokonaan uusiksi, mutta hallikaudella 60 metrin SE:n 7,91 aitonut Neziri oli Vaasan juoksun jälkeen luottavainen.


– Tuo ei ollut mikään optimaali juoksu. Tärkeintä on, että selkä kestää. Eikä aikakaan nollatuuliin ihan huono ollut, Neziri sanoi.


Nezirin alaselkävaiva on kiusannut nimenomaan aitajuoksuharjoittelua. Huhtikuun jälkeen Neziri on tehnyt vain kolme kunnollista aitajuoksuharjoitusta, mutta runsaasti muuta harjoittelua.


– Olen nyt harjoitellut määrällisesti aika paljon, koska jouduin keväällä pitämään niin paljon taukoa harjoittelusta. Eikä nyt ole siksi varaa alkaa herkistelemään, Neziri sanoi.


Nezirin mukaan selkä on kestänyt hyvin valmentaja Petteri Jousteen kanssa mietittyjä harjoitteita. Siitä kertoo nopea kehitys.


– Vielä kaksi viikkoa sitten itkin harjoituksissa. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin oli kova palo päästä kilpailemaan.


Toiseksi ajalla 13,33 juossut Reetta Hurske oli tyytyväinen siihen, että lähtö toimii. Hän kuitenkin harmitteli, että aitojen kolhiminen vei eväät parempaan aikaan.


– Harmittaa tulla näin kauas juoksemaan noin, Hurske sanoi.


Wilma Murto voitti naisten seiväshypyn ulkoratojen ennätyksellään 462 ja käytännössä varmisti paikan Tokion olympiakisoihin rankingin kautta. Anni-Linnea Alanen voitti naisten keihäänheiton alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 59,52.


– Kyllä se olympiapaikka on nyt niin varma, kuin se rankingin kautta olla voi. Totta kai tässä vielä odotellaan, että ranking menee kiinni ja saadaan viralliset luvut, Murto totesi.


Murto on löytänyt mainion vireen juuri ennen olympiakisojen tuloksentekoajan sulkeutumista. Hän ylitti edellisen ulkoratojen ennätyksensä 461 Kuortaneen juhannuskisoissa.


– Ei oltu suunniteltu tahmeaa alkukautta, mutta alkukesä keskityttiin treenaamiseen, kun huippukunto on tähdätty elokuulle. Mutta nyt olen sitten hypännyt herkemmällä kropalla, Murto viittasi harjoittelun kevenemiseen kesäkuun loppua kohden.


– Muutettiin askelmerkkiä, pudotettiin otekorkeutta ja käytetiin vähän pehmeämpiä seipäitä, Murto sanoi.


Oulun Pyrinnön Elina Lampela oli Vaasassa toinen ylitettyään 441 ja taistelee paikasta olympiakisoissa. Esbo IF:n Saga Andersson oli kolmas ylitettyään 416.


Anni-Linnea Alanen voitti kotikentällään Vaasassa naisten keihäänheiton alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 59,52. Jelena Jaakkolan 13 vuotta sitten heittämä edellinen ennätys koheni 63 senttiä.


– Läksin hakemaan ennätystä. Tämä on minun kotikenttä. Tykkään kilpailla täällä ja täällä on ennenkin tullut ennätyksiä. En kuitenkaan odottanut, että heittäisin nyt noin pitkälle, Alanen sanoi.


Vaasan Vasamaa edustavan Alasen, 18, aiempi ennätys oli keväällä heitetty 57,11. Sytykkeitä Vaasan ennätysheittoon hän sai hiljattain Romaniassa pidetystä maajoukkueiden EM-kilpailuiden Ykkösliigasta, missä hän jäi reiluun 51 metriin.


– Se kilpailu jätti hampaankoloon, Alanen tunnusti.


Toiseksi sijoittui naisten hallitseva Suomen mestari Sanne Erkkola Turun Urheiluliitosta tuloksella 56,83. Hänkin heitti uransa toiseksi parhaan tuloksen.


Riku Illukka kiiti miesten 200 metrillä voiton loistoajalla 20,66. Juoksussa myötätuulta oli kuitenkin 2,2 metriä sekunnissa, joten se ei ole ennätyskelpoinen.


– Se meni yllättävän hyvin. Kaarre tuli hyvin, mutta juoksun loppu ei ollut aivan niin. Tulos kertoo, että olen menossa 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin hyvässä kunnossa, Vantaan Salamia edustava Illukka sanoi.


Illukka, 21, juoksi juhannuksena Kuortaneella 100 metrin ennätyksekseen 10,27. Hänen ennätyksensä 200 metrillä on kolme vuotta sitten juostu 21,31.


– Nyt on taas onnistuttu hyvin kunnon ajoituksessa, kuten aikanaan valmentaja Olli-Pekka Mykkäsen kanssa, Illukka viittasi ensi viikolla Tallinnassa käytäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin.45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page