top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kukkonen ”Olemme nyt lähempänä muita hyppypuvuissa”


Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen myöntää, että Suomen yhdistetyn joukkue on saanut kurottua umpeen kauden alussa ollutta eroa hyppypukujen koossa maailman kärkeen verrattuna.


-Olemme pystyneet valmistamaan urheilijoille kilpailukykyisiä pukuja. Haarakiilaa emme ole suurentaneet, mutta muuten olemme noudattaneet voimaassa olevia standardeja, Kukkonen muotoili vastatessaan Maximusportin kysymykseen.


Kukkonen sai Rukan kisojen aikana esittämästään kritiikistä varoituksen FIS:ltä, siitä huolimatta hän uskaltaa yhä arvostella käytäntöä.


-Kaikkihan sen näkevät tv-kuvistakin, etteivät puvut ole ainakaan pienentyneet maailmalla. Ehkä tilanne on vain pahentunut, koska pukukontrolli on edelleen heikkoa.


Pääasia on kuitenkin se, että joukkueen puvuista vastaava Janne Ahonen on pystynyt muotoilemaan puvuista yhä kilpailukykyisempiä, verrattuna esimerkiksi saksalaisten ja norjalaisten pukuihin.


-Me olemme tulleet pukuasiassa enemmän siihen suuntaan, mikä näyttää tulleen voimassaolevaksi standardiksi, Kukkonen muotoilee sanoiksi Ahosen muotoilemat puvut.


Joukkueen kannalta tilanne on rauhoittava, sillä nyt Ilkka Herola ja Eero Hirvonen tietävät lähtevänsä mäkiosuudelle edes lähellä sitä, millaisilla hyppypuvuilla norjalaiset ja saksalaiset kisaavat.


Maailmancupia johtava Jarl-Magnus Riiber tosin syytti suomalaista mediaa ajojahdista ja salaliittoteorioista.


-On yleisesti tiedossa, että suomalaiset ovat varusteiden osalta vähän perässä. Janne Ahonen varmaankin edelleen ajattelee, että ne puvut, joita hän käytti vuonna 2005, ovat parhaita, Riiber naureskeli NRK:n haastattelussa.


Ahonen on korostanut noudattavansa sääntöjä pukuja valmistaessaan. Vastaus sisältää piikin norjalaisten suuntaan, siitä voisi päätellä, että norjalaiset eivät näin tee.


Pukuasia nousi framille viimeisessä mäkihypyn maailmancupin kisassa, kun koko kauden ns. ”Pelle-Hermanni” puvussa hypännyt, maailmancupia ylivoimaisesti johtava Norjan Halvor Granerud hylättiin normaalimäen kisan jälkeen juuri hyppypuvun vuoksi. Samoin kävi Saksan Marcus Eisenbihlerille.


Tämä oli FIS:n päättäjiltä selkeä viesti Norjan ja Saksan maajoukkueille. Pukujen virittelyä uusiin svääreihin ei sallita MM-kisoissa.


Onkin mielenkiintoista nähdä millainen vaikutus kahden maailman parhaan mäkihyppääjän hylkäämisellä on Oberstdorfin MM-kisoihin. Joukkueet ovat ”viritelleet” hyppypukuja ennen kisoja ja kun nyt jopa FIS:n pukumittauksesta vastaavat henkilöt ”huomasivat” norjalaisten ja saksalaisten puvuissa sääntörikkeitä.


Uudet hyppypuvut on ”plommattava” eli niiden on läpäistävä FIS:n pukutarkistus ennen kisoja. Puvut voidaan hylätä jo tässä vaiheessa ja ne on ommeltava sen jälkeen uudelleen.


Saattaapi olla, että ompelukoneet hyrräävät tiheästi Saksan ja Norjan huoltokopeissa näinä päivinä.


Jari Porttila36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page