top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kummola sai apua Sauli Niinistöltä


Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi illalla IIHF:n hallituksen kokouksen taustoista. Kummolan mukaan päätös viedä MM-kisat Valko-Venäjältä oli yksimielinen.


-Hyvin rauhallinen ja suht yksimielinen kokous oli, isoimmat höyryt oli näköjään päässyt jo pois ennen kokousta, Kummila sanoi viitaten Rebe Faselin melko hapokkaisiin kommentteihin Kummolasta.


Kummola avasi päätöksen taustoja.


-Ajattelin jo ennen Valko-Venäjän vaaleja että tulee vielä vaikeuksia. Heti vaalien jälkeen sanoin, ettei varmaan kannata lähteä tuonne, kun väki rynni kaduille.


-Syksyllä minäkin toivoin, että jos tilanne muuttuisi Valko-Venäjällä, mutta mitään parannuksia ei tullut.


- IIHF:n hallituksessa enemmistö oli syksyllä sitä mieltä, ettei politiikkaa ja urheilua voi sotkea. Sanoin jo silloin, että Lukashenko niitä on pahiten sotkenut.


Kummola ei suinkaan toiminut yksin ”oppositiossa” Faselia vastaan, vaan Suomen kannalla oli heti alusta alkaen ainakin Norja, Tanska ja Latvia. Kummola sai apua myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.


-Syksystä alkaen pitänyt yhteyttä Niinistön kanssa ja hän pitänyt yhteyksiä omia kanaviaan pitkin tiettyihin maihin. Viimeisen kahden viikon aikana mukaan tuli myös ulkoministeri Pekka Haavisto.


-Kiitän vielä presidenttiä hänen panoksestaan.


-Mitään poliittista painostosta en minä sen enempää kuin Suomen jääkiekkoliittokaan kokeneet koko prosessin aikana.


Maximusportin kysymykseen, miksi Faselilta kesti niin kauan ymmärtää kansainväliset realiteetit Kummola vastasi näin.


-Kai hän uskoi loppuun asti, että voisi tehdä asoille jotain, mutta olihan se yllättävää.


-Tänään Fasel tiesi että on yksin ja otti lusikan kauniiseen käteen. Hän oli soittanut ennen kokousta Valko-Venäjän pääministerille ja kertonut miten tulee käymään.


- Nyt ihmisoikeudet menivät tietenkin jääkiekon ja urheilun edelle ja se oli hyvä asia.

MM-kisat pelataan toukokuussa ja IIHF etsii seuraavien kahden viikon aikana toisen isännän Latvian rinnalle.


-Vaihtoehtoja on kolme. Pelataan Latviassa koko kisat, Bratislava valmiina, samoin Tanska. Näiden välillä päätetään kahden viikon sisällä. Itse olen sitä mieltä, että ainakin finaalit tulisi pelata Latviassa.


Jari Porttila

85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page