top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kunnaria saa nyt juhlia


Pesäpalloliitto on päättänyt ottaa tarkasteluun peliin liittyvät korona-ajan erityisjärjestelyt. Ensimmäisessä vaiheessa kunnarionnittelut sallitaan kolmospesällä keskiviikosta 1.7.2020 alkaen. Muista mahdollisista erityisjärjestelyjen purkamisista, kuten perinteisen hutunkeiton palauttamisesta ensimmäisen vuoronvalinnan ratkaisijaksi, tehdään päätöksiä 13. heinäkuuta.

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on tuonut pesäpallo-otteluihin tukun normaalista poikkeavia käytäntöjä. Lajin historian alkuajoista käytössä ollut hutunkeitto on korvattu kolikonheitolla, seremoniallisesta avausheitosta on luovuttu, kunniajuoksun tekijää onnitellaan etänä kotipesästä ja syöttötuomarin alueen kunnioittamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Pelin katkaisun yhteydessä pallo toimitetaan normaalisti tuomarille, mutta poikkeussääntöjen mukaan tuomari ei koske palloon ottelun aikana.

Epidemian kehitys Suomessa on jatkunut hyvään suuntaan, eikä tehohoidossa ole maanantain tietojen mukaan yhtään potilasta koronan takia. Pesäpalloliitto onkin päättänyt tarkastella ottelun kulkuun liittyviä rajoituksia ja niiden lieventämistä.

– Sallimme joukkueille mahdollisuuden onnitella normaaliin tapaan kunniajuoksun tekijää kolmospesällä keskiviikosta 1.7.2020 alkaen. Vaikka joukkueet ovat ideoineet luovia tapoja onnitella etänä, tälle poikkeuskäytännölle emme enää löydä perusteita. Samoin pallohenkilöiden määräyksestä käyttää suojahanskoja luovutaan, urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari kertoo.

– Teemme päätöksiä mahdollisista muista lievennyksistä 13. heinäkuuta. Pesäpalloon kiinteästi koko kansallispelimme liki 100-vuotisen historian ajan kuulunut hutunkeitto olisi ainakin toiveissa palauttaa jälleen otteluiden alun rituaaliksi, Huotari lisää.

Kaikkea päätöksentekoa ohjaa silti vastuullisuus. Virus on yhä läsnä keskuudessamme, joten hygieniasta huolehtimisen tulee kuulua meidän kaikkien arkirutiineihin.

– Muutamat esimerkit meiltä ja lähialueilta kuvaavat hyvin epidemian nopeaa ryppäissä leviämistä, jos se on levitäkseen. Jokaisen toimijan tulee yhä kantaa vastuunsa noudattamalla annettuja määräyksiä, ohjeita ja suosituksia. Päätöksenteossamme kaikkien ihmisten terveys on aina etusijalla, Huotari muistuttaa.

Superin joukkueiden pelaajat pitävät myös huolta henkilökohtaisista turvatoimista, kuten käsien pesusta ja käsidesien käytöstä. Vimpelin Vedon pelaajilla on käytössä pitkäaikaista suojaa antava, kotimainen ZeroV- tuote.

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page