top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kuntoilija pesi maajoukkueen


Hiihdon SM-kisoissa Pyhäjärvellä nähtiin naisten kisassa melkoinen myllytys; kärkikaksikossa loistivat maajoukkueen ulkopuoliset hiihtäjät. Suomen mestariksi hiihti veteraani Riitta-Liisa Roponen ja hopeaa otti entinen ampumahiihtäjä, uransa vuosi sitten lopettanut Kaisa Mäkäräinen.


Onko meillä syytä huoleen, kyselee moni ?


On, vastaavat asiantuntijat.


Maajoukkuehiihtäjien esitys oli heikko, voisi jopa sanoa, että surkea. Varsinkin, jos mittariksi otetaan kansainvälinen vauhti, jota kisan kärki ei pitänyt.


SM-hiihtojen naisten vapaan kisan perusteella MM-kisoihin lähetetään urheilijoita, joilla ei ole sanansijaa MM-laduilla. Se vain on raaka fakta.


Toki joukosta puuttui Krista Pärmäkoski, mutta ei hänenkään vauhtinsa ole tällä kaudella ollut huipputasoa.


Roponen hiihti 42-vuotiaanakin jalat alta nuoremmilta hiihtäjiltään. Se oli hieno esitys ja sillä Roponen viimeistään leimasi MM-passinsa. Ja saattoi myös leimata passin MM-kisojen viestijoukkueeseen. Roponenhan on hiihtänyt ja harjoitellut maajoukkueen ulkopuolella, miehensä Toni Roposen ohjelmilla.


Kumpikin näytti, että vanhassa vara parempi. Roponen on toki kuulunut jo vuosikymmeniä maan kärkinaisiin, ensimmäinen arvokisamitali tuli vuonna 2005 juuri Oberstdorfissa, sprinttiviestissä hänen kaulaansa ripustettiin hopeaa.


Olisi uskomattoman hienoa päättää ura 2021 viestimitaliin. Ensimmäisen ja viimeisen arvokisamitalin välillä olisi peräti 16 vuotta. Siiri Rantanen voitti aikanaan ensimmäisen arvokisamitalinsa 1952 Oslon olympialaisissa ja viimeisen 1962 Zakopanen MM-kisoissa, hän oli silloin 38-vuotias.


Tosin viestimitalikin olisi todellinen yllätys Suomen naisille. Se ei ole Kerttu Niskasen loukkaannuttua millään muotoa realistinen vaihtoehto, mutta kuten tiedämme, viestissä voi aina tapahtua odottamattomia asioita.


Kaisa Mäkäräisen upea veto, hänellä hyvin sopivassa maastossa, aiheutti heti kohun. Innokkaimmat vaativat Kaisan nostamista MM-joukkueeseen. Mäkäräinen itse ilmoitti osallistuneensa kisoihin harrastelijana. Hän ei ollut antamassa MM-näyttöjä tai sekottamassa sen osalta pakkaa.


Tämä harrastelija kuitenkin jätti kaikki maajoukkuehiihtäjät taakseen. Se kertoo paljon harrastelijan kunnosta ja toisaalta harmittavasti maajoukkuehiihtäjien kunnosta.


Kerrataan nyt vielä. Maajoukkueen Laura Mononen jäi harrastelija Mäkäräiselle 13 sekuntia. Anne Kyllönen jäi Mäkäräiselle 17 sekuntia ja Johanna Matintalo jäi 35 sekuntia. Uskon, että jokainen heistä miettii tänään majapaikassaan, että kuinka tässä näin kävi.


Mäkäräinen ei lähde MM-kisoihin, koska ilmoitti olevansa vain harrastelija. Vuosi lopettamisen jälkeen hänen kuntonsa riittää vielä yhdessä kisassa noin kovaan suoritukseen, siitä hänelle onnittelut.


Toivottavasti Mäkäräisen esitys herättää myös maajoukkuehiihtäjät todellisuuteen; kun harrastelija tulee ja pesee maajoukkueleirityksessä olevat täysipäiväiset hiihtäjät, on jossain jotain vikaa, perusteellisesti.


Jari Porttila


121 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page