top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kuortaneella tehtiin suomalaista seiväshistoriaa


Kuortaneella tehtiin suomalaista seiväshyppyhistoriaa, kun peräti kaksi miestä ylitti samassa kilpailussa 561, tehden ennätyksensä. Kilpailu hypättiin hallissa, joten hypyt syntyivät nollatuulissa.


Seiväshyppääjät Tommi Holttinen ja Mikko Paavola avasivat olympiakesän kilpailut ylittämällä ennätyksensä 561 helatorstain hallikilpailussa Kuortaneella. Juho Alasaari oli kolmas 19-vuotiaiden halli-SE:llä 540. Elina Lampela taivutti 430 ja voitti naisten kilpailun.


Miesten kilpailun voitti Someron Esaa edustava Holttinen, joka ylitti 561 toisellaan. Samalla hän otti nimiinsä Eemeli Salomäen nimissä olleen seuraennätyksen.


– Sitä tässä on haettu jo muutama vuosi, Holttinen veisteli.

Holttisen, 24, aiempi halliennätys oli 2018 hypätty 555. Ulkona Holttinen on ylittänyt 552.

Ennätys ei Holttisen mukaan tullut yllätyksenä.


– Tiesin, että 555 ja muutama sentti siihen päälle on realismia, Holttinen kuvaili kevään harjoitusten luomaa tuntumaa.


Kuortaneen kilpailu sujui ilman takkuja.


– Juoksu kulki hyvin ja tekniikka toimi. Korkeudessa 550 vaihdoin isomman seipään kuin mitä olen koskaan aiemmin käyttänyt ja tuossa 561:n ylityksessä olisi ollut varaa mennä vielä muutama sentti korkeammalta, Holttinen kertaili.


Holttinen kokeili Kuortaneella 566:n ylitystä, mutta totesi, että ”puhti oli sen verran poissa, että jätin kisan siihen”.

Ennätys ei yllättänyt Paavolaa

Paavola oli ylittää 561 jo ensimmäisellä yrityksellä, mutta pudotti riman alas tullessaan. Kolmas yritys toi sitten ennätyksen. Paavolan aiempi halliennätys oli 555 viime talvelta. Kisan päätteeksi Paavola oli kolmannella yrityksellään erittäin lähellä 566:n ylitystä.


– Alemmissa korkeuksissa oli sen verran säätämistä, että 566:n yrityksissä alkoi olla puhti pois. Olen erittäin tyytyväinen, että kahden ”limbon” jälkeen pystyin kolmannella tekemään sellaisen hypyn, Paavola kertaili 566:n hyppyjään.


Paavolaa ennätys 561 ei yllättänyt, vaikka kevään harjoittelussa on ollut omat haasteensa.


– Alkukevät on mennyt tosi hyvin. Lyhyellä vauhdilla hyppy toimi hyvin, mutta täyteen vauhtiin siirtymisessä oli ongelmia. Siinä taustana oli allergia. Kunto on hyvä, Paavola kertaili.

Holttinen ja Paavola nousivat 561:n ylityksillään jakamaan kotimaan kaikkien aikojen hallitilaston neljättä sijaa Mikko Latvalan kanssa. Kummankin kesän tavoitteena on nousu olympiajoukkueeseen.

Laihian Lujan Juho Alasaari, 17, teki Kuortaneella roiman parannuksen ennätykseensä. Hän ylitti 540, jolla Petri Peltoniemen vuonna 1988 hyppäämä 19-vuotiaiden halli-SE 535 siirtyi historiaan.


Alasaaren oma aiempi halliennätys oli 521. Ulkoradoilla hän on hypännyt 525.


– 540:n ylitys oli hyvä hyppy. En koskenut rimaan ja hyppy liikkui tosi hyvin. Kesää ajatellen tuo hyvä tsemppitulos.


Alasaari on jo aiemmin rikkonut 19-vuotiaiden EM -ja MM-tulosrajan.

Lampela taivutti kauden avauksessaan 430

Oulun Pyrinnön Elina Lampela voitti Kuortaneella naisten kilpailun ylitettyään 430. Se on Lampelan uran paras kauden aloitus. Hän nosti riman sitten 445:een ja teki hyviä yrityksiä, mutta ei aivan onnistunut ylityksessä.


– Hyppyjen korkeus olisi noissa 445:n yrityksissä riittänyt, mutta etäisyyksien kanssa oli vielä vähän hakemista. Se oli minulta ihan ok kauden avaus, mutta parempaa odotin, Lampela sanoi.32 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page