top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kuusela heitti keihäsvalinnat kerralla uusiksi


Toni Kuusela kiskaisi kerralla keihäsvalinnat uuteen uskoon Orimattilassa. Kuusela ylitti jo ensimmäisellään 80 metriä, mutta konkkasi heittopaikalta penkille niin pahannäköisesti, että moni uskoi heittojen jääneen siihen.


Mitä vielä, Kuusela konkkasi toiseen heittoonsa ja kiskaisi kolmella sentillä yli olympiarajan. 85.03 riittää olympianäytöksi ja hänen kisapassinsa näyttää leimatulta.


-Nyt on aikaa laittaa polvi kuntoon. Lupasin Turussa sinulle, että menen vaikka väkisin olympialaisiin ja pidin sanani, Kuusela riemuitsi kisan jälkeen.


Kuuselan esityksen jälkeen tuli mieleen vuosi 1996 ja Atlantan olympialaiset. Seppo Räty lunasti kisapaikkansa kesän ainoassa kilpailussaan Kalevan kisoissa ja nousi vielä olympialaisissa mitalikorokkeelle, vaikka nilkan nivelsiteet olivat ratkenneet monesta kohtaan.


-Olen minä katsellut yuotubesta niitä heittoja, sieltäkin olen ammentanut uskoa omaan tekemiseen, Kuusela kertoi Maximusportille.


-Tämä on sitä pohjalaista peräänantamattomuutta, myönsi Vimpelistä kotoisin oleva Kuusela.


Kuusela on tämän kesän ainoa tulosrajan ylittänyt keihäsmiehemme. Antti Ruuskasella ja Oliver Helanderilla on raja ylitettynä kesällä 2019, mutta siitä on siis kaksi vuotta aikaa.


Helanderin oli mukana Orimattilassa, mutta kun seurasin kisaa viiden metrin päästä kentällä, on pakko myöntää, ettei Helander ole vielä siinä kunnossa, että olisi lähdössä Tokioon. Turun ja Orimattilan kisojen välillä oli viikko, eikä Helander ollut vielä palautunut heittokuntoon.

Olympialaisissa lepoaikaa on päivä.


Ruuskanen ei pystynyt edes avaamaan kauttaan Orimattilassa. Häneltäkin vaaditaan kunnon näyttöä tältä kesältä, ennen kuin lippu olympialaisiin irtoaa.


Tällä hetkellä Suomessa on kaksi ”varmaa” kisoihin lähtijää. Tulosrajan ylittänyt Kuusela ja olympiarankingissa ykköspaikkaa pitävä Etelätalo.


Ruuskasella ja Helanderilla on raja rikottuna. Toinen heistä päässee kisoihin, jos uusia tulosrajan ylittäjiä tai rankingin perusteella kisoihin pääseviä löydy.


Topias Laineella on nyt plakkarissa kaksi 80 metrin ylitystä ja Jarmo Marttilalla yksi. Olympiarankingissa lasketaan viiden parhaan tuloksen keskiarvo ja siitä saa ns. ranking-pisteitä. Myös kisat, joissa tulos on heitetty, on pisteytetty.


Suomessa pisteitä voi hankkia vielä Lappeenrannan, Kuortaneen ja Vaasan kisoista. Laineen ja Marttilan pitää heittää näissä kaikissa, kerätäkseen tarpeeksi pisteitä tai ylittääkseen tulosrajan suoraan.


Käytännössä yhdestä jäljellä olevasta kisalipusta taistelevat siis Ruuskanen, Helander, Laine ja Marttila. Seuraavat kaksi viikkoa näyttävät kenen kantti ja kunto kestävät.


Orimattilassa nähtiin 3-loikkapaikalla haamuhyppy, kun Senni Salminen loikki lievään myötätuuleen 2,7 m/s peräti 14.70. Häntä paremmin on loikkinut myötätuulessa vain Heli Koivula, 14.83 syntyi vielä lievemmässä 2,2 m/s tuulessa. Sallittu raja on 2,0 m/s.


Salminen tykitti Orimattilassa myös sallituissa tuulissa huipputuloksen 14.41 jääden vain 10 senttiä Turussa hyppäämästään SE-tuloksesta. Tuo loikka on Suomen toiseksi paras tulos sallituissa tuulissa.


Salminen näytti samalla, että hänellä on kaikki valmiudet taistella Tokion olympialaissa jopa mitalista. Salmisen 14.70 olisi maailmantilaston viidenneksi paras, naisten 3-loikassa on yksi ylitse muiden, lajin ”Johannes Vetter” eli Julimar Rojas. Hän loikkii varmasti yli 15 metrin, mutta hänen jälkeensä kaikki on mahdollista, jopa suomalainen olympiamitalisti, nimeltään Senni Salminen.


Jari Porttila


378 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page