top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Laine kiskaisi yli 80 m ja EM-finaalin suosikiksi


Kaikki kolme suomalaista sivalsivat finaaliin naisten keihäänheiton karsinnasta alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Sunnuntaina miesten ja naisten keihäsfinaalissa on yhteensä kuusi suomalaista.


Topias Laine heitti keihäänheiton karsinnan ylivoimaisesti pisimmälle. Laine sivalsi avausheitollaan 80,67 ja lähtee sunnuntaiseen finaaliin mestarisuosikkina.


– Varmaan 2-3 kaveria heittää finaalissa yli 80 metriä. Kova kilpailu siitä tulee, Laine arvioi.

– Paljonko mestaruuteen tarvitaan, sitä en osaa sanoa. Toivon mukaan se olen minä, joka määrää, mikä voittajan tulos on.


Laineen ohella finaalissa heittävät myös Teemu Narvi ja Aleksi Yli-Mannila. Narvi oli karsinnan viides tuloksella 75,76 ja Yli-Mannilla yhdestoista heitettyään 71,81.


Laineelle, 19, Tallinnan EM-karsinta oli kolmas kilpailu tällä kaudella, missä hän on heittänyt yli 80 metriä. Laineen ennätys on Orimattilassa kesäkuussa heitetty 81,08.


– Heittäminen tuntui aika helpolta. Rento heitto, sain keihään hyvään asentoon. Laine arvioi karsintaheittoaan.


Sunnuntaiseen mestaruustaistoon Laine on valmis.


– Alkukaudesta oli lähentäjälihaksen kanssa pientä ongelmaa. Nyt kaikki on kunnossa. Kunto on hyvä ja fokus on koko kesän ollut tässä kilpailussa.


Karsintarajan 77 metriä ylitti Laineen ohella vain Valko-Venäjän Pavel Sasimovitsh, jonka tulos 77,49 oli hänen tämän kauden parhaansa.


Tällä kaudella 81,32 heittänyt Portugalin Leandro Ramos oli karsinnan kuudes tuloksella 75,50 ja tänä kesänä 80,86 sivaltanut Ranakan Teura’itera’i Tupaia seitsemäs tuloksella 74,77.


Teemu Narvi heitti karsinnan parhaan tuloksensa kolmannella kierroksella. Kaksi edellistä heittoa kantoi aamutuimaan 74,03 ja 72,92.


– Läksin liikkeelle maltillisesti, säästöliekillä. Vasta kolmanteen heitto kiristin tahtia, Narvi kertoi.


– Heittopaikka oli uusi ja vähän pehmeä, mutta olen heittänyt pitkälle tuollaiselta alustalta.

Sunnuntain finaalia Narvi odottelee luottavaisena. Kokemusta on kertynyt alle 18- ja alle 20-vuotiaiden arvokilpailuista. Narvi on ollut kuudes alle 20-vuotiaiden MM-areenalla ja kahdeksas saman ikäluokan EM-kilpailuissa.


– Finaalin lähden heittämään pienellä riskillä. Kroppa on hyvässä kunnossa ja siellä on pitkä heitto hihassa. Toivottavasti se osuu sunnuntaille, Narvi sanoi.


Narvi on tällä kaudella heittänyt ennätyksekseen 79,77.


Alle 23-vuotiaitten naisten puolella koko Suomen kolmikko meni finaaliin.


– Hienoa, kun kaikki menivät finaaliin. Sellainen luo yhteishenkeä, Elina Kinnunen hehkutti.


Kinnunen heitti naisten karsinnassa 53,73 ja oli kuudes. Julia Valtanen ja Roosa Ylönen olivat kahdeksas ja yhdestoista 53,45 ja 52,28 kantaneilla heitoilla.


Kinnusen paras tulos syntyi heti ensimmäisellä heitolla.

– Ensimmäinen oli hyvä, mutta sen jälkeen vauhti rupesi kasvamaan, askeleet eivät osuneet merkkiin ja heitot jäivät suppeiksi. Finaaliin pitää ottaa merkkiä taaksepäin, Kinnunen arvioi.


Karsinnan voitti toissavuotinen 19-vuotiaiden EM-kilpailuiden mitalisti Saksan Julia Ulbricht ennätyksellään 55,77. Britti Rebekah Walton oli toinen niin ikään ennätyksellään 54,27.

Kinnusen ennätys on 55,41 ja tänä vuonna hän on toistaiseksi heittänyt parhaan tuloksensa 55,34 jo hallikaudella.


Julia Valtanen uskoo, että finaalissa pitää heittää paremmin kuin karsinnassa, jotta mitali olisi mahdollinen.


– 55 metriä riittää mitaliin, Valtanen arvioi.


Valtasen avausheitto kantoi karsinnassa 51,24. Pisin tuli toisella heitolla. Valtanen harmitteli, että heitto ei ole sillä tapaa jengoillaan kuin pitäisi.


– Finaalissa pitää pystyä parempaan, jos meinaa pystyä taistelemaan sijoituksista, Valtanen sanoi.


Valtasen viimekesäinen ennätys on 57,91 ja tämän kesän paras tulos 56,24.


Samuel Purolan askel rullasi vaivatta 200 metrin välieriin EM-kilpailujen alkuerissä. Purola sivusi kauden toiseksi parasta aikaansa 20,99 ja oli erässään toinen. Myötäistä tuulta oli 0,8 metriä sekunnissa.


– Sellainen ok juoksu. Toimi hyvin avauksena, Purola arvioi.


Purola kiiti kaarteen räväkästi ja juoksi sitten liikoja puristamatta maaliin. Hänen aikansa oli alkuerien neljänneksi nopein.


– Loppusuoran tulin rennosti rintamassa maaliin, Purola sanoi.


Purolan erän voitti mitalisuosikkeihin lukeutuva Espanjan Pol Retamal ajalla 20,90. Hänen ja Purolan lisäksi 21 sekuntia alittivat Sveitsin William Reais, joka oli alkuerien nopein ajalla 20,81 ja Espanjan Jesús Gómez ajalla 20,86.

Purolan mukaan kintereissä oli lupaava vire.


– Vire oli alkukesästä timanttia. Kisojen myötä se vähän lopahti, mutta nyt kun oli kaksi viikkoa löysempää, se lähti nousuun, Purola sanoi ja arvioi, että kovia aikoja on luvassa myös syyskesällä.


Purolan kesän nopein 200-metrinen on Jyväskylässä kesäkuun alussa juostu 20,79. Miesten 200 metrin välierät juostaan lauantaina ja finaali sunnuntaina.


Illalla Tallinassa juostaan mm. miesten 100 metrin finaali, jossa Riku Illukalla on kaikki mahdollisuudet avata Suomen mtalitili.
170 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page