top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Lautasen herra villitsee yleisön
Juha Puhtimäki valittiin viime vuoden päätteeksi sekä vuoden pesäpalloilijaksi että vuoden lukkariksi. Valinnat olivat täysin oikeita, erikoista oli vain se, että valinnat olivat kiertäneet kesällä 35-vuotta täyttävää Puhtimäkeä viime syksyyn saakka.


Puhtimäki on kuitenkin tontillaan lautasen herra. Siinä kun moni lukkari ”vapisee” vastustajan kaaren edessä, niin Puhtimäen kohdalla vapisijat löytyvät kaarelta.


Puhtimäki on pelannut kaksi kautta Joensuun Mailassa, eikä liene sattumaa, että kummallakin kerralla joukkue on voittanut SM-kultaa. Puhtimäestä voi syystä sanoa, että kapellimestari johtaa omaa orkesteriaan.


-Pelaamme saumattomasti yhteen ulkokentän kanssa. Muutamme ulkokentän kuviota aivan viime hetkellä, se vaatii kaikilta saumatonta toimintaa. Ja se on toiminut, Puhtimäki kehuu joukkuettaan.


Joensuun Maila toi pesäpalloon ns. ulkopelimerkin, eli pelinjohtaja ohjaa ulkokentän sijoittumista laikalla, samalla tavoin kuin sisäpelissä annetaan merkkiä. Se vaatii pelaajilta paljon.


-Se on fyysisesti kovaa ja se on henkisesti vaativaa. Pitää muistaa niin monta eri asiaa ja liikkua merkkien mukaan, Puhtimäki painottaa.


Ensin merkin antaa ulkopelin johtaja, sitten Puhtimäki vielä varmistaa, että kaikkien liike on ollut oikea ja sitten syöttö lähtee. Mutta ennen tätä on kotipesässä nähty usein show, joka saa yleisön syttymään. Puhtimäki puhisee itsekseen, heittäen siinä samalla ”juttua” vastustajille, hän saattaa kävellä siepparin luokse supisemaan jotain ja palaa sen jälkeen istumaan syöttölautaselle.


-Haluan tarjota yleisölle vastiketta, haluan saada heidätkin syttymään peliin, Puhtimäki naureskelee.


Kotikentällä show saa yleisön todellakin liekkeihin, vieraskentällä huutelu on usein ronskimpaa, mutta se ei lukkaria häiritse.


-Se on hyvä, että herätän tunteita. Ja saattaahan siinä käydä niinkin, että lyöjän keskittyminen karkaa hetkeksi muualle, Puhtimäki virnuilee.


Menneen talven ja kevään aikana Puhtimäki on pyörittänyt viime kesän pelejä läpi päivittäin. Vaikka hän on kokenut lukkari ja tuntee vastustajat hyvin, aina voi oppia jotain uutta.


-Kyllä tässä on taas muutama uusi asia keksitty, aina on parantamisen varaa, hän painottaa.


Joensuussa noudatetaan tarkasti hallituksen asettamia rajoituksia, eikä JoMa ole päässyt vetämään yhtään harjoitusta koko joukkueella. Syöttämistä maan ykköslukkari on harjoitellut kotipihalla ja toiveissa on, että lumien sulettua hän pääsisi heittelemään tolppiaan myös Joensuun upealle stadionille.


-Neljän kaverin porukassa voimme harjoitella, minä syötän, yksi lyö ja kaksi ottaa palloja kiinni kentällä. Ja koko ajan muistetaan turvavälit, Puhtimäki painottaa.


Harjoittelun lomassa Puhtimäki on päättänyt auttaa myös tulevia lukkareita. Hän on tehnyt oman valmennuskoulun, jota voi tilata netin kautta.


-Kävimme juuri kuvaamassa viimeiset videot ja kurssi on nyt valmis. Tällaisena aikana täytyy kunnosta pitää kiinni ja samalla käyn videolla läpi lukkarin tärkeimpiä harjoittelumuotoja.

Monelle pesäpalloon vihkiytymättömälle laji saattaa näyttää ulospäin melko staattiselta, mutta tosiasiassa pelaajat juoksevat ottelua kohti parhaimmillaan yli 10 kilometriä. Fysiikankin on siis oltava kunnossa.


-Fysiikan merkitystä ei voi liiaksi korostaa ja nyt jokainen voi treenata sitä itsekseen. Joensuun pelisysteemi vaatii jokaiselta pelaajalta rautaista kuntoa, eihän meidän pelaajilla ole missään vaiheessa edes tilaisuutta nojata polviin, Puhtimäki naurahtaa.


Lukkarivelho ei ole antanut montaakaan ajatusta sille, koska sarja lopulta pääsee käyntiin.


-Se alkaa sitten kun se on mahdollista. Turha sitä asiaa on pyörittää mielessä. Mutta kun se alkaa, niin silloin ollaan valmiina.


Puhtimäki nostaa kaksi peräkkäistä mestaruutta vieneen Joensuun sarjan suosikiksi, mutta nimeää myös viisi muuta varteenotettavaa haastajaa.


-Sotkamo, Vimpeli. Kouvola, sitten kovasti vahvistunut Pattijoki ja yllätysjoukkueena nostaisin esiin Hyvinkään.


Jari Porttila

147 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page