top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Liikuntaa ei tule kieltää


Hallitus kertoi tänään uusista ohjeista liikunnan harrastamisen mahdollisuuksista. Ohjeistuksessa näkee, että urheiluministeri Annika Saarikon kanta on voittanut sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. STM:n virkamiehet olisivat maximusportin saamien tietojen mukaan olleet valmiita kieltämään lähes kaiken sisällä tapahtuvan liikunnan, onneksi tämä kanta saatiin torpattua.


STM:n katse ei tällä hetkellä tunnu kantavan metriä edemmäs kengän kärjistä. Koronaan on sairastunut tähän mennessä 1,4% suomalaisista, niitä jotka eivät ole sairastuneet on 98,6 %. Vaikka korona on viheliäinen vastustaja, ei sen edessä pidä nostaa käsiä pystyyn ja tuhota kaikkea sitä kehitystä, jota Suomessa on saatu aikaiseksi.


En halua puolella sanalla vähätellä koronaa, mutta haluan nostaa keskusteluun sen, mihin tämä yhteiskunta ajautuu, jos teemme kaikki päätökset koronan pahimpien pelkojen vallassa.

Onneksi urheiluministeri Saarikko sai ajettua voimaan kannan, jossa hallitus ei suosita sisäliikunnan lopettamista, vaan pyytää alueita ja urheiluyhteisöä yhdessä laatimaan ohjeistusta, jonka turvin sisäliikuntaa voidaan harrastaa ryhmissä.


Liikunta tapahtuu Suomessa seuraavat 2-3 kuukautta pääosin sisällä, sillä vain lapissa pystytään hiihtämään ja harrastamaan ulkoliikuntaa lumella ja jäällä. Kaikki suomalaiset eivät asu pohjoisessa, joten etelässä on pohdittava kuinka liikuntaa voidaan harrastaa sisätiloissa.


Sillä liikuntaa on pakko päästä harrastamaan, jo nyt nuorten peruskunto on huonoimmalla tasolla koko mittaushistorian aikana ja se näkyy pian terveydenhoitokuluissa. Tätä ei olla huomioitu lainkaan STM:n virkamiesten ratkaisuissa. Tässä on ihan pakko kummastella, liikkuvatko he itsekään muualle kuin työpaikalleen?


Sisätiloissa voi yhä harrastaa liikuntaa turvallisesti, se on monen seuran viesti päättäjille ja sen toivoisi olevan myös päättäjien viesti kansalaisille. On vain pidettävä huoli muutamista perusasioista. Seurakentältä olen saanut mm. seuraavia neuvoja.


-Ei käytetä yleisiä pukuhuoneita, vaan puetaan liikunta-asu päälle jo kotona.


-Ei käytetä pesutiloja liikuntapaikalla, vaan käydään suihkussa kotona.


-Otetaan mukaan oma juomapullo ja täytetään se kotona. Pidetään huoli, että kukaan ei koske pulloon.


-Pidetään kasvomaski päällä kun saavutaan harjoitustilaan ja pyritään pitämään se päällä ainakin alkulämmön aikana, jos mahdollista niin koko liikuntaharrastuksen ajan.


-Käytetään suojaavia ihotuotteita ja pintasuojia, joilla voidaan käsitellä myös liikuntavälineet.


Viimeiseen kohtaan voin suositella suomalaisen ZeroV:n käyttöä. Se muodostaa käsitellyille pinnoille ns. ”nanosuojan”, joka tappaa koronaviruksen. Tiedän, että eräskin naisten koripallon SM-sarjassa pelaava joukkue käsittelee kaikki pallot ennen harjoitusta tuolla aineella.


Maskia taas voi hyvinkin käyttää kaikkien palloilulajien harjoituksissa. Se itse asiassa kehittää entistä paremmin elimistöä toimimaan happivajeessa, eli sen käyttö ajaa valmentajien mukaan vähän samaa asiaa kuin harjoittelisi ohuessa ilmanalassa. Se ei ole siis este, ehkä alkuun hidaste, mutta loppupeleissä maskin käyttö kasvattaa kuntoa.


Harjoitustilojen sulkemiselle ei ole mitään syytä, jos niitä käytetään oikein. Harjoitustilassa olevien henkilöiden määrä tulee mitoittaa käytettävän tilan mukaan. Esimerkiksi Liikuntamyllyssä Helsingissä riittää kyllä tilaa muillekin kuin olympiakomitean huippuryhmän valmennettaville.


Korona on valtava haaste yhteiskunnalle, mutta ei sen edessä tarvitse polvistua, niin kuin STM haluaisi, vaan sen edessä voi toimia juuri niin fiksusti kuin OKM suosittelee.


Jari Porttila

271 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page