Suomalainen yleisurheilukesä on lähtenyt liikkeelle mahtavasti. Tänä vuonna on tehtailtu jo neljä Suomen ennätystä; Ella Junnila korkeudessa, Silja Kosonen moukarissa, Elmo Lakka 110 aidoissa ja Senni Salminen 3-loikassa.
Junnilan, Lakan ja Salmisen ennätykset ovat jo sitä tasoa, että he nousivat heti potentiaalisiksi olympialaisten finalisteiksi, Salminen jopa mitaliehdokkaaksi.
Junnila hyppäsi 196 hallissa ja kun nykyään yleisurheilussa noteerataan vain yksi ennätys/laji, on tulos korkeushypyn SE. Junnila jäi Turussa ensimmäisen kerran tällä kaudella alle 190 tulokseen, mutta rankkasateessa se oli ymmärrettävää.
Lakka sai ennätysjuoksussaan pään auki ja tykitti Turussa myös alle 13.50:n. Moni on ihmetellyt Lakan roimaa tulosparannus, mutta on hyvä muistaa, että hän juoksi monta vuotta peräkkäin 13,50-13,60 aikoja, nyt otettiin se harppaus, josta oli lupauksia jo aikaisemmin.
Kaksi vuotta sitten kohistiin 100 aitojen hurjasta tasostamme, nyt tulokset ovat jääneet niistä ajoista, mutta kauden päätapahtumaankin on vielä aikaa. Pientä huolta toki aiheuttaa se, että Nooralotta Nezirin ollessa sivussa, eivät Korte ja Hurske ole pystyneet vuoden 2019 tasoiseen ilotulitukseen.
Korte juoksi 2019 voimassa olevan SE:n 12,72 ja Hurske 12,78. Nyt noilla ajoilla voisi taistella olympialaisten välieräpaikasta, mutta ne pitäisi siis juosta olympialaisten alkuerissä!
Moukarissa Aaron Kangas heitti jo viime vuonna itsensä jopa potentiaaliseksi mitaliehdokkaaksi, mutta tämä kausi on lähtenyt liikkeelle nihkeämmin. Selvitin mistä tämä johtuu ja selvisihän se.
Urheilijat eivät mielellään puhu ongelmista, etenkin jos ne koskevat ”terveyttä”, julkisuudessa. Kankaan kohdalla kyse ei ole isosta asiasta ja kun tuo tekniikkaan heijasteleva asia saadaan kuntoon, löytyvät ne metritkin.
Keihäässä tilanne on myös haasteellinen. Oliver Helander palasi pitkältä loukkaantumistauolta heittäen heti yli 80 metriä, mutta ei yli 81 metriä, saatikka yli 85 metriä. Pääasia oli tietenkin se, että Helanderin käsi kesti heittämistä, mutta ei hän vielä noussut sille tasolle, jossa taisteltaisiin edes olympialaisten finaalipaikasta.
Helanderilla ja Lassi Etelätalolla on varmasti kaikki edellytykset taistella jopa olympiamitalista. Etelätalo on nyt ylittänyt kauden kummassakin kisassa 80 metrin rajan, rahkeet riittävät kyllä yli 85 metrin kaareen, kummallakin.
Antti Ruuskanen avaa kautensa 15. kesäkuuta Orimattilassa, silloin saadaan vastaus kysymykseen onko Ruuskasesta vielä heittämään haaste nuoremmilleen.
Toni Kuusela ja Topias Laine ovat myös puskemassa itseään olympiakoneeseen. Kuuselalla on tosin jalka siinä kunnossa, että heittäminen on melkoista tuskaa, mutta Paavo Nurmen stadionin sisätiloissa hän vakuutti menevänsä vaikka väkisin olympialaisiin.
Kristian Pulli palasi pitkiltä leiritysjaksoilta Suomeen väsyneenä ja se näkyi Turun hypyissä. Tulos oli toki ihan hyvä 782, mutta sisäratojen EM-mitalisti toki odotti itseltään enemmän. Jos Pulli pystyy ennen olympialaisia vakiinnuttamaan tasonsa 820 paikkeille, on paikka finaalissa varma.
Topi Raitanen kulkee suoraa latua kohti esteiden olympiafinaalia. Turussa mentiin jo alle 8.20, vaikka etenkin toinen kilometrin oli Topille vaikea. Kaikesta näkyy, että herkkyys on vielä kadoksissa, mutta niinhän sen pitääkin, jos huippukunto on tarkoitus kaivaa esiin heinä-elokuussa.
Säästin viimeiseksi ehkä sen olympialaisten parhaan lajin suomalaisittain, naisten 3-loikan. Jo viime kausi näytti, että Senni Salminen on valmis haastamaan Kristiina Mäkelän, mutta harva uskoi hänen ylittävän kauden alussa 14.50 rajan.
Huhupuheet harjoituksista kertoivat toki, että Salminen on loistavassa vireessä, mutta ei siitä, että hän on tällä hetkellä Euroopan paras loikkari. Eikä Turussa syntynyt SE 14.51 varmasti jää hänen viimeiseksi sanakseen. Kovimman haasteen hän tulee saamaan Mäkelältä.
Loikkakasalla on nyt kaksi suomalaista, joilla kummallakin on täydet mahdollisuudet olympiafinaaliin ja ainakin toisella heistä on loistavat mahdollisuudet taistella olympiamitalista. Kuka olisi uskonut tällaiseen lajikehitykseen ?
Jari Porttila
Comments