top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Mäkelä loikki upeasti olympiakoneeseen


Neljäs hyppy kirvoitti rajun helpotuksen tunteen ja kyyneleet Kristiina Mäkelältä Kuortaneen Motonet GP:n kolmiloikassa. Hyppy kantoi 14,41, toi voiton, rikkoi kirkkaasti Tokion olympiakisojen tulosrajan 14,32 ja on myös Mäkelän ennätys.


– Helpotus. Se oli ensimmäinen asia, joka tuli mieleen, Mäkelä kertaili tuntojaan.


Kuortaneella Mäkelä oli selkä seinää vasten. Jos olympiakisojen tulosraja ei olisi rikkoutunut, olympiamatka olisi jäänyt väliin, sillä kisojen tulosrajan oli jo ennen Kuortaneen kilpailua rikkonut 32 urheilijaa, joka on se määrä hyppääjiä, joita Tokion naisten kolmiloikkaan oli kaavailtu.


Kuortaneella Mäkelä ponnisti ensin 14,20, sitten 14,30 myötätuulessa (+2,3 m/s) ja vielä 14,19 ennen ennätyshyppyä.


– Taso hypyissä on ollut tasainen jo pitkään, mutta se ei riitä, jos ei tule yhtä sellaista piikkihyppyä ja nyt se tuli, Mäkelä kertaili vahvan liikutuksen vallassa.


Mäkelän mukaan Kuortaneen ennätyshypyssä ei lopulta ollut isoa eroa hänen aiempiin hyppyihinsä tänä kesänä.


– Oikeastaan silloin, kun pääsen lankulta kunnolla ilmaan, vartalo säilyy suorana ja silloin se on tällaista. Usein on käy niin, etten ponnista kunnolla lankulta ja hypyt menevät laakana ja se on sitten 14,20, Mäkelä sanoi.


– Nyt näistä hypyistä myös 14,30 oli hyppynä ok.


Mäkelän ennätys ennen Kuortaneen kilpailua oli 14,38, jonka hän on loikkinut hallissa. Ulkoradoilla Mäkelän aiempi ennätys oli 14,31.


Kuortaneen ennätyksellään Mäkelä menee Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Hän edellään on hiljattain SE:n 14,63 loikkinut Senni Salminen.


– On siellä vielä parempaa luvassa. Nyt tavoitteena oli rikkoa tulosraja. Nyt tässä on vielä aikaa hioa hyppyä ja toivon mukaan se todella pitkä hyppy tulee Tokiossa.


Kuortaneen juhannuskisojen kovimmasta tuloksesta vastasi Johannes Vetter. Hän kiskaisi kenttäennätyksen 93.59.


-Kuumuus teki mondosta normaalia pehmeämmän, se näkyi tuloksissa, Vetter pahoitteli kisan jälkeen.


Pehmeä mondo tuntui sopivan hyvin Keshorn Walcotille, sillä hän kiskaisi ”kotikentällään” peräti 89.12. Kuortaneen kisa saattoi olla jopa kovempi kuin tuleva olympiafinaali, sillä kolmanneksi tullut Intian Neeraj Choprakin heitti 86.79.


Suomalaisten ykkösketju ei ollut paikalla, syistä joita jokainen voi vain arvailla. Viikko sitten 80 metriä ylittänyt Jarmo Marttila heitti nyt parhaana suomalaisena 80.82.


Sara Kuivisto uhkaili 800 metrillä kahden minuutin rajaa. Kuivisto juoksi ennätyksekseen 2.00,75.


-Samaan aikaan olen toki tyytyväinen, mutta kyllähän se harmittaa, etten pystynyt juoksemaan SE-tulosta. Se oli tavoitteena, Kuivisto kertoi ennätysjuoksunsa jälkeen.


Wilma Murto taivutti seiväspaikalla 461 ja paranteli asemiaan olympiarankingissa.


-Nyt sain tekniikan toimimaan ja se näkyi heti tuloksessa, Murto huokaili.


-Nyt vielä alkuviikossa Vaasassa samanlainen tulos, niin olympiapaikka rupeaa varmistumaan.


Murto on Kuortaneen tuloksen myötä rankingissa sijalla 28, kun kisoihin pääsee 32 parasta. Elina Lampela on samassa rankingissa sijalla 31. Kuortaneella Lampela ylitti 441.


Naisten pika-aidoissa Annimari Korte ja Reetta Hurske alkavat pikkuhiljaa päästä vauhtiin. Kuortaneella takaa puhalsi 2,1 metrin myötätuuli, tulokset 12,82 ja 12,88 kertovat, että aiturien tuloskäyrä näyttää oikeaan suuntaan.


Kotimaisittain ilahduttavaa oli Riku Illukan ja Samuli Samuelssonin meno 100 metrin finaalissa. Kaksikko paransi ennätyksensä lukuihin 10,27, eivätkä nuo tulokset varmasti jää heidän viimeisekseen.


Miesten pituuspaikalla Kristian Bäck yllätti Kristian Pullin. Bäck ponkaisi 792 kun Pullin parhaaksi jäi 782.53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page