top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Maailman köyhimmän valtion Zango loikki ME:n


Hugues Fabrice Zango paransi kolmiloikassa maailman halliennätystä ja rikkoi ensimmäisenä hallikilpailuissa 18 metrin rajan. Zangosta tuli samalla seitsemäs urheilija, joka on rikkonut 18 metrin rajan myös stadionkilpailut mukaan lukien.


Burkina Fasoa edustava Zango hyppäsi ME:nsä Aubiéressä, Ranskassa, kilpailun viimeisellä yrityksellään. Toiseksi sijoittunut Melvin Raffin hävisi hänelle yli metrin tuloksellaan 16,98.


Zangoa valmentaa ranskalainen entinen ME-mies Teddy Tamgho, joka yhdeksän vuotta sitten hyppäsi tähänastisen ME:n 17,92. Valmentaja on vain neljä vuotta valmennettavaansa vanhempi.


Toissakesänä Zango sijoittui Dohan MM-kilpailuissa kolmanneksi ja voitti kultamitalin Afrikan kisoissa Rabatissa. Viime kesänä hän voitti yhtä lukuunottamatta kaikki kilpailunsa häviten vain kerran neljän sentin erolla vuosien 2012 ja 2016 olympiavoittajalle Christian Taylorille.


Zangon kotimaa Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista, joka tunnettiin aikaisemmin siirtomaanimellään Ylä-Volta. Zango on maansa historian ensimmäinen maailmanennätysurheilija.


Kujanpää ja Lampela hyvässä vireessä


Kotimaassa seiväshyppääjät tekivät hyvää jälkeä Pajuhlahdessa. Urho Kujanpää avasi kautensa ja ylitti heti 550. Sen jälkeen hän nostatti riman 560:een, mutta se oli vielä kauden avauksessa liikaa.


-Syksy ja talvi on ollut tahmeaa, joten siihen nähden tulos oli hyvä, Kujanpää kertasi.

Kujanpään halliennätys on 556 vuodelta 2019.


Tommi Holttinen oli kisan kakkonen ylitettyään 540.


-Paras aloitus koskaan, joten ihan tyytyväinen pitää olla, Holttinen hehkutti.


Holttisen halliennätys on 555 vuodelta 2018.


Naisissa Elina Lampelan hyppy kulki. Hän hyppäsi kauden kärkituloksen 430. Lampelan kehitys näyttää jatkuvan hyvään suuntaan. Lampela on hypännyt hallissa kaksi kertaa, tulokset 420 ja 430 kertovat omaa kieltään siitä, että viime talvena syntynyt halliennätys 435 menee rikki jo seuraavassa kilpailussa.


Jari Porttila


42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page