top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Maailman nopein sai kahden vuoden kilpailukiellon


Maailman nopein mies, Dohassa MM-kultaa voittanut USA:n Christian Coleman on saanut kahden vuoden kipailukiellon. Kilpailukielto langetettiin, kun Coleman oli ollut doping-testaajien ulottumattomissa kolme kertaa.


Maailman kärkeen kuuluvien urheilijoiden on ilmoitettava sähköiseen järjestelmään joka päivä tunnin ikkuna, jolloin testaajat tavoittavat urheilijan. Coleman oli täyttänyt tiedot, mutta ei ollut testaajien tavoitettavissa kyseisenä aikana.


IAAF:n ja Wadan sääntöjen mukaan kolmesta ”katoamisesta” vuoden aikana seuraa doping-tuomio, joka voi olla 1-2 vuotta. Colemanille lätkäistiin ankarin tuomio.


Coleman vältti vielä vuosi sitten tuomion ja sai juosta MM-kisoissa Dohassa, jossa voittikin kultaa ennen Justin Gattiniä. Colemanin voittoaika Dohassa oli 9,76, se on kaikkien aikojen seitsemänneksi nopein.


Maailmanennätys on Usain Boltin 9,58. Hän on muuten ainoa juoksija kaikkien aikojen tilaston kahdeksan kärjestä, joka ei ole saanut doping-pannaa.


Colemanin kilpailukielto kestää toukokuun 13. päivään 2022, eli hän missaa ainakin Tokion olympialaiset ja ensi kesän MM-kisat Eugenessa. Päätöksestä voi päätellä, että kilpailukielto alkoi 13.5.2020, eli Coleman ei näin ollen menetä Dohan henkilökohtaista MM-kultaa eikä USA 4x100 metrin MM-kultaa.


Coleman voi valittaa tuomiostaan urheilun oikeusturvalautakuntaan CAS:iin.


Jari Porttila

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page