top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Matintalo ja Vuorela nousukiidossa


Vuoden 2021 Tour de ski nosti parrasvaloihin kaksi uutta suomalaisnimeä, joista on iloa vielä pitkään. Johanna Matintalo on valmis jo nyt taistelemaan yksittäisissä kisoissa jopa palkintopallisijoista, Markus Vuorela taas on valmis top-10 sijoituksiin.


Matintalo on ollut pitkään kahden lajin ”melkein” huippu. Juuri 24-vuotta täyttänyt Matintalo on voittanut peräti seitsemän naisten SM-mitalia kestävyysjuoksussa, viimeisin mitali on vuodelta 2014, silloin hän oli 800 metrillä Kalevan kisoissa pronssilla.


Viimeiset vuodet Matintalo on jo keskittynyt hiihtoon ja nyt se näkyy tuloksissa. Vuosi sitten Salpausselällä hän oli jo maailmancupin 10 km perinteisen kisassa kymmenes, nyt Tourilla irtosi jo viides sija. Lahdessa hiihdetään kahden viikon kuluttua skiathlon, se ei ole Matintalon mielimatkoja, mutta varmasti hän on mukana taistelemassa sijoituksesta 20 parhaan joukkoon.


Oberstdorfin MM-kisoissa Matintalolta voi odottaa vaikka mitä. Viestissä hän on varma perinteisen menijä , henkilökohtaisilla matkoilla 30 kilometrin perinteiseltä voi myös odottaa vaikka mitä.


Krista Pämäkoski osoitti Tourilla, että vaikka syksy meni penkin alle, niin MM-kisoissa hän taistelee jälleen jopa mitaleista. Pärmäkoskella on palkintokaapissa kuusi MM-mitalia, mutta niistä vain yksi on henkilökohtaiselta matkalta, yhdistelmäkisasta. Vastaavasti hänen neljästä olympiamitalista kolme on henkilökohtaisia.


Tour näytti, että Oberin MM-ladulla Krista voi nousta taisteluun mitaleista niin yhdistelmäkisassa kuin 30 kilometrin perinteisellä.


Sitten meillä on vielä Kerttu Niskanen, joka joutui jättämään tourin kesken heti alkuunsa. Niskasen alkukauden kunto on ollut niin kova, että hänkin voi onnistuessaan taistella ensimmäisestä henkilökohtaisesta MM-mitalista Oberissa. Ja kuinka ollakaan, hänenkin päämatkansa on yhdistelmäkisa.


Norjalaiset eivät olleet tourilla ja aika moni on kysellyt minulta, onko heiltä otettu doping-testejä sen jälkeen kun he vetäytyivät maailmancupista Rukalla. On ollut pakko sanoa, että en tiedä. Eräskin lääkäri kysyi itse minulta asiasta ja kertoi heti perään siitä, millaisen hyödyn kiellettyjen aineiden käytöstä olisi kahdessa kuukaudessa saanut.


Onkin mielenkiintoista nähdä millaisessa kunnossa Norjan tähdet ovat Salpausselällä. Viikonlopun omissa MM-karsinnoissa ainakin Therese Johaug osoitti olevansa huippuiskussa, mutta sehän ei ole mikään yllätys.


Miesten puolella Tourilla mainostettiin olleen Suomen kakkosketjun, mutta Markus Vuorela näytti Tourilla, että hän on murtautumassa ykkösketjuun. Vuorela otti Tourilla maailmancupin pisteitä kuudesta perättäisestä kisasta.


Miesten puolella tilanne onkin mielenkiintoinen, kun ykkösketju Niskanen-Hakola-Hyvärinen-Mäki on saamassa Vuorelasta kovan haastajan. Kun viestijoukkueen paikoista käydään avointa taistelua, kehittää se varmasti kaikkia.


Tourilla olleet suomalaiset eivät osallistu alkuviikon Suomen cupin kisoihin jo senkään vuoksi, että kaikki joutuvat kolmen päivän karanteeniin Suomeen paluun yhteydessä. Salpausselällä kaikki ovat jo mukana ja kun kisat käydään Suomessa, saadaan mukaan maajoukkueen lisäksi kansallisen ryhmän hiihtäjät.


MM-paikoista ei voitaisi taistella paremmissa olosuhteissa.


Jari Porttila


45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page