top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Matintalo: ”Vielä ei menty nappi laudassa”

Johanna Matintalo teki elämänsä hiihdon Toblachin perinteisellä kympillä. Kun ynnättiin kisan yksityisajat, oli hän koko joukon viidenneksi nopein, Matintalo jätti jopa Krista Pärmäkoskea 17 sekunnilla.

-Olen kyllä todella tyytyväinen tuohon tulokseen. Se ei tuntunut matkan aikana noin hyvältä, mutta ehkä se oli juuri hyvän tuloksen salaisuus.

-Oma tunne ei ollut sellainen, että nyt mennään nappi laudassa. Tästä on hyvä jatkaa, sillä kun nyt jäi tunne, että en saanut kaikkea irti, niin mitä sitten tuleekaan, kun saan, Matintalo kertoi kisan jälkeen.

Matintalon huippusuoritus ei tullut peesailemalla, vaan hän oli ryhmässään aktiivinen, veti välillä ja peesaili välillä. Irtiotonkin hän teki juuri silloin kun se piti tehdä. Taktisesti suoritus oli erittäin hyvä.

-Oli mukana hiihtää, se oli sellaista rentoa menoa.

Matintalo tuli maaliin sijalla 15. Krista Pärmäkoski tuli maaliin viidentenä, mutta hävisi siis osuusajoissa Matintalolle reilusti. Pärmäkoskelta odotettiin nousa kärkiryhmään, mutta hän ei saanut missään vaiheessa peesiä neljä sekuntia edellään lähteneestä Julia Stupakista, joka lopulta voitti kisan.

-Odotin itseltäni parempaa, en ole missään tapauksessa tyytyväinen. Nyt vain pitää unohtaa tämä kisa, nyt varmaan eilinen kisa painoi vielä, mutta tästä sisuuntuneena uusiin koitoksiin, kertoi Pärmäkoski matkalla koronatestiin.

Hiihtäjät joutuivat antamaan taas paikkakuntaa vaihdettaessa uuden koronatestin, se on jo toinen Tourin aikana. Kisajärjestäjät testaavat kaikki kilpailijat, valmentajat ja muut Tourin kiertävät henkilöt pikatesteillä, jonka tuloksen saa noin vartissa.

Samanlaista pikatestiä on tarjonnut käyttöön myös eräs suomalaisyritys jo alkukesästä, mutta byrokraattisten kiemuroiden ja liian halvan ( 0,50 centtiä ) hinnan vuoksi testi ei ole saanut Suomessa vieläkään hyväksyntää.

Naisten kisan voitti siis Stupak ennen Ebba Anderssonia ja Jessica Digginsiä, joka kaatui kisan aikana ja menetti siinä johtoasemansa.

Naisilla on jäljellä vielä kolm osakilpailua, Diggins johtaa Touria 22 sekunnilla ennen Rosie Brennania, Stupak on kolmantena 58 sekunnin päässä. Pärmäkoski löytyy jaetulta sijalta kuusi, hän on jäänyt Ebba Anderssonin kanssa Digginsistä 2,08.

Miesten kisa oli Alexander Bolshunovin näytöstä. Hän kukisti 55 sekunnilla Ivan Jakimushinin ja vankisti johtoaan Tourin kokonaiskisan johdossa. Päivän kisassa yhdeksän parhaan joukossa oli kahdeksan venäläistä.

Markus Vuorela jatkoi hienoja hiihtojaan oli tuli maaliin sijalla 25. Vuorelan neljän viimeisen kisan daldo Tourilla on ollut 26-29-24-25. Ne ovat myös neljä ensimmäistä kisaa joissa hän on ottanut maailmancupin pisteitä. Mahtava suoritus Tourin ensikertalaiselta.