top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Mattsson ”Tämä on meidän kaikkien mitali”


Matti Mattsson on avannut Suomen mitalisarakkeen Tokion Olympialaisissa. Mattsson ui 200 metrin rintauinnin loppukilpailussa Suomen ennätyksen 2.07,13 ja nappasi olympiapronssia. Välierissä uitu edellinen SE-aika parantui 1,09 sekuntia.


– Aivan uskomaton fiilis! Olympiamitali on ollut pienestä pojasta asti haaveena. Nyt se on vihdoin realisoitunut. Tämä on äärettömän hienoa, Mattsson totesi.


– Tiesin välierän jälkeen, että kropasta on otettavissa vielä irti. Välieräuinti oli sellainen, että tiesin siellä olevan sekunnin verran löysää. Hieman päälle sekunti siitä lähtikin. Oli älyttömän hyvä uinti, ihan kymppi plus.


Olympiavoiton vei Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.06,38. Hopealle liukui Hollannin Arno Kamminga ajalla 2.07,01. Neljäs oli venäläinen ME-mies Anton Tšupkov, joka jäi Mattssonista 0,11 sekunnin päähän.


Mattssonin mitali on Suomelle ensimmäinen uinnista 25 vuoteen. Aiemmat mitalit ovat napanneet Arvo Aaltonen (pronssia 200 ja 400 metrin rintauinnista 1920), Antti Kasvio (pronssia 200 metrin vapaauinnista 1992) ja Jani Sievinen (hopeaa 200 metrin sekauinnista 1996).


– Kotiväelle suurimmat terveiset. Perhe on ollut tässä erittäin vahvasti mukana. Ilman heidän tukeaan tässä ei oltaisi. Kaikki ympärillä olevat ihmiset tietävät, että tämä on myös heidän mitalinsa, Mattsson kiitteli herkistyneenä.


Mattssonin finaalitaktiikka oli erilainen kuin aikaisemmissa uinneissa, sillä nyt hän veti ensimmäisen 100 metriä huippuvauhti. Hänen väliaikansa oli 1.00,85, kun se välierissä oli 1.01,85. Hän tuli siis ensimmäisen 100 metriä jo sekunnin kovempaa kuin välierissä ja se loi pohjan hurjalle ennätysparannukselle.


27-vuotias Mattsson edustaa Porin Uimaseuraa. Vuonna 2013 MM-pronssia samalta matkalta napannutta porilaista valmentaa Eetu Karvonen.


Ennen Matti Mattssonia suomalainen rintauimari oli viimeksi ottanut olympiamitalin vuonna 1920. Kaikkiaan olympiamitali oli uinnissa Suomen historian viides.


Mattsson palaa kotimaahan perjantaina, Porin kaupunki järjestää hänelle juhlavastaanototn ja jo lentokentälle on odotettavissa bussilastillinen innokkaita kannattajia Porista.


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ennätti onnittelemaan Mattssonia Twitterissä jo aamuvarhaisella, heti finaaliuinnin jälkeen.35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page