top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

ME-mies Räty sai vain muutaman keihään ruotsalaistehtaalta


Keihäänheiton maailmanmestari ja kolminkertainen olympiamitalisti Seppo Räty paljastaa maximusportin haastattelussa hätkähdyttäviä asioita urastaan.


-Minä sain koko urani aikana viisi ilmaista keihästä Nordicin tehtaalta. Muuten minun piti ostaa keihäät omilla rahoilla, Räty kertoo.


Räty piti hallussaan myös lajin ME:tä, siitä huolimatta ruotsalainen tehdas ei suostunut toimittamaan Rädylle erikseen omia keihäitä.


-Kun Paasosen Esa tuli päävalmentajaksi, niin hän sai hankittua Nordicilta kymmenkunta keihästä meidän Lanzarotten leirille. Heitimme niillä viikon, Esa numeroi jokaisen keihään ja piti tarkkaa tilastoa kuka mihinkin heitti ja minkä numeroisella keihäällä.


-Leirin päättyessä hän jakoi sitten kullekin heittäjälle kaksi hänelle parhaiten sopinutta keihästä. Kun minulla on edelliseltä kaudelta kovin tulos, sain keihäät ensimmäisenä. Sitten oli Kimmo Kinnusen vuoro ja niin mentiin siihen saakka kun keihäitä riitti.


Tilanne on ollut vähintäänkin erikoinen. Nykyäänhän ei tarvitse heittää edes 80 metriä, kun tehtaalta saa jo ilmaisia keihäitä. 1990-luvulla niitä ei saanut edes ME-mies.


Toisaalta myös sponsorimarkkinat olivat toisenlaiset kuin nykyään. Räty myöntää maximusportin haastattelussa hätkähdyttävän asian.


-Minulla ei ollut koko urani aikana yhtään henkilökohtaista sponsoria.


-Nikelta sain heittokengät ja vaatteita, mutta rahaa tuli vasta jos nousin arvokisoissa palkintopallille.


-Kun piti hakea lähikaupasta ruokaa, niin ei sitä niillä puseroilla saanut, rahaa piti käyttää.

Sen vuoksi Räty työskenteli lähes koko uransa ajan ensin tiilitehtaalla kolmivuorotyössä ja myöhemmin tullimiehenä.


Tilanne on vähintäänkin häkellyttävä. Kuusinkertainen arvokisojen mitalisti hankki kisakuntonsa yhdistelemällä työvuoroja ja harjoittelua. Kesäisin hän otti lomaa ja virkavapaata päästäkseen kilpailemaan.


Räty oli myös yksi 1990-luvun primus motoreista, kun lähdimme tuottamaan 1-2 urheilulajin tv-kisoja MTV3:lle. Nyt samaa ideaa ollaan puhaltamassa uudelleen henkiin, samojen ongelmien höystämänä. 20-vuotta sitten Urheiluliitto heitti kapuloita rattaisiin minkä ehti ja Iltalehden haastattelussa nykyinen SUL:n puheenjohtaja Sami Itani on kaivautumassa samoihin, vanhoihin poteroihin.


-On se ihme, uuden puheenjohtajanhan piti olla avoin uusille tavoille johtaa liittoa, Räty puuskahtaa,


-Silloin kisojen tuotto meni ilman välikäsiä suoraan urheilijoille ja seuroille. Se ei sopinut SUL:lle, harmi jos tuo ajattelu on yhä vallalla.


Jari Porttila

220 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page