top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Mikä on menestyksen kriteeri?


Yleisurheilun MM-kisojen uutisointi pistää kysymään, mikä on menestyksen kriteeri?


Kun naisten jalkapallomaajoukkue aloitti EM-kisansa 1-4 tappiolla, hehkutettiin lähes kaikissa medioissa saavutusta upeaksi, erityisen huomion sai se, että Suomi meni ottelussa 1-0 johtoon. Se maali jäikin Helmarien ainoaksi kisoissa.


Helmarien saalis oli kolme selkeää tappiota peliesityksellä, jolla ei edes lähtökohtaisesti lähdetty voittamaan pelejä. Medialle ja suurelle yleisölle se kelpasi.


Kristiina Mäkelä loikki MM-kisojen finaalissa yhdeksänneksi, hän on siis lajinsa yhdeksänneksi paras maailmassa, Eurooppalaisista hän oli finaalin toiseksi paras. Mäkelän suoritus leimattiin taas pettymykseksi?


Mäkelä on kilpaillut uransa aikana kaikkiaan 23 kertaa arvokisoissa, kun mukaan lasketaan juniorikisat ja sisähallien EM- ja MM-kisat. Noista kisoista hän on selvittänyt tiensä 19 kertaa finaaliin, siis 12 parhaan joukkoon!


Sanoisin, että uskomattoman loistava suoritus.


Yleisurheilussa kaikki vain tuntuvat olevan asiantuntijoita, joilta liian usein unohtuu perspektiivi.


Siinä kun Helmarit ei pystynyt taistelemaan yhdessäkään EM-ottelussaan voitosta ja sijoittui lopulta lohkonsa viimeiseksi, ollen 16 osallistujamaan joukossa 15:sta, on Mäkelän yhdeksäs sija MM-kisoissa melkoinen saavutus.


En nyt halua dissata jalkapalloa, enkä mitään muutakaan urheilua. Helmarien selviytyminen lopputurnaukseen oli upea saavutus. Jatkossa pitää vain pystyä myös voittamaan siellä otteluja.


Jokainen arvokisoihin selviytynyt urheilija on jo ainakin oman elämänsä sankari. Soisi myös olevan meidän muiden silmissä.


Olisiko kohtuullista pyytää, että arvokisaurheilijoiden suorituksia katsottaisiin ja verrattaisiin vaikka heidän omaan tasoonsa. Mäkelä loikki MM-kisoissa ennätyksensä, voiko urheilijalta enempää vaatia?


Salla Sipponen selviytyi ehkä hiukan yllättäen MM-kisojen kiekonheittoon. Hän heitti karsinnassa kolmen metrin päähän kauden parhaasta tuloksestaan, se on mielestäni hyvä saavutus. Ei hänenkään tarvitse esitystään hävetä, viimeistään EM-kisoissa nähdään kuinka arvokasta kokemusta hän kisoista sai.


Wilma Murto on kuudennella sijallaan tähän mennessä paras suomalainen kisoissa, jos mittariksi otetaan lopullinen sijoitus. Murto on kaksissa viimeisissä arvokisoissa näyttänyt, että hän on tulevaisuuden menestyjä.


Olen täysin varma, että Murto palaa kotiin viimeistään Pariisin olympialaisista mitalin kanssa.


Jari Porttila


407 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page