top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Miksi lapset pistetään kärsimään ?


Pääkaupunkiseudun lapset on pistetty maksamaan kovaa hintaa koronasta.


Kunnat ovat kieltäneet lapsilta kaiken johdetun harrastustoiminnan, perusteluna käytetään sitä, että näin pyritään estämään koronan uuden muuntoviruksen leviäminen. Päätös koskee siis kunnan tiloissa normaalisti tapahtuvaa harrastamista ja harjoittelua.


Lapset pakotetaan siis pois siitä turvallisesta ympäristöstä ja yhteisöstä, liikunta ja urheiluyhteisöstä, jossa he ovat tottuneet toimimaan koko nuoruutensa. Yhteydet ystäviin katkaistaan väkisin ja lapset ”pakotetaan” pysymään kotona.


Pahinta tilanteessa on se, että eniten tästä kärsivät ne lapset, joiden perheillä ei ole varaa maksaa seuralle kovista salimaksuista, yksityiset harjoituspaikat kun saavat tietenkin olla auki. Suurimmat kärsijät ovat siis taloudellisesti heikompiosaisten vanhempien lapset.


Korona-ministerien toimet kirpaisevat siis rajusti yhteiskunnan muutenkin heikko-osaisimpia.


Samaan aikaan rajat vuotavat yhä kuin se kuuluisa seula. Ainoastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla saadaan lähes kaikki korotatestiin, mutta satamissa ja maarajoilla voi maahan tulla kahta kättä heilutellen.


Samaan aikaan lääkärit ja muut asiantuntijat kertovat meille, että muuntovirus tulee maahan matkustajien mukana. Siis kerrataan, matkustajien mukana, rajojen yli. Ei siis lasten harrastusten vuoksi.


Miksi lasten harrastukset kuitenkin kielletään ja rajoilla ei ole Helsinki-Vantaata lukuunottamatta kunnollista testausta?


Kerrataan. Se muuntovirus tulee juuri matkustajien mukana rajojen yli, ei lasten harrastustoiminnan kautta.


Miksi THL ja sosiaali-ja terveysministeriö, kansliapäällikkö Varhila ja ministerit Kiuru ja Pekonen eivät tee mitään, jotta muuntoviruksen pääsy maahan estettäisiin ?


Tiedotustilaisuuksissa he kertovat, ettei lainsäädäntö veny pakkotestaamiseen. Lainsäädäntöä olisi voinut muuttaa viimeiset puoli vuotta. Sehän on kansanedustajien tehtävä. Tilannehan oli sama jo viime huhtikuussa. Silloin rajat vuotivat kuin seula ja korona pääsi Suomeen.


Matkailijoiden mukana.


En oikein ymmärrä hallituksen koronaministerien strategiaa. Miksi lapsen pistetään kärsimään ja samaan aikaan sallitaan tuhansien aikuisten päivittäinen rajojen ylittäminen ilman testausta?


Ei toiminta ole ainakaan oikeudenmukaista.


Suomi voisi hyvin vaatia kaikilta maahan tulevilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Jos sellaista ei ole esittää, tulisi henkilölle tehdä se kuuluisa 15 minuutin pikatesti, jotta henkilö pääsisi maahan. Nyt on turha väittää, ettei niitä olisi saatavissa, tiedän Suomessa useita yrityksiä jotka suorittavat niitä läppärin kokoisella, kannettavalla testilaitteella.


Nämä syljestä otettavat testit ovat herkkiä ja kuten Tour de skillä nähtiin, ne saattavat antaa sen vuoksi joskus väärän positiivisen tuloksen. Se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä sen jälkeen otetaan tarkempi testi, jonka tulos saadaan myös saman vuorokauden aikana.


Pääkaupunkiseudun harrastuskiellon kumoamista ovat vaatineet kaikki suuret lajiliitot ja olympiakomitea. Julkisuudessa heidän pyyntöön ei ole vastattu. Nyt ministerien olisi aika miettiä kokonaisuutta ja ryhtyä tekemään oikeudenmukaisia päätöksiä.


Muualla Suomessa lapset onneksi pääsevät jo kunnan liikuntasaleihin harrastusten pariin. Mutta kun tuo oikeus on viety pois yli 1,1 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulta, eivät lapset ole samanarvoisessa asemassa.


Joulun alla puhuttiin paljon lastenoikeuksista. Nyt olisi aika lunastaa puheita.


Jari Porttila


188 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page