top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Miksi liikkuvia lapsia kuritetaan?


Hallitus julkaisi pitkään salassa valmistellut exit-ohjelmansa koronasta. Valmistelu oli tehty niin pienessä piirissä, että edes elinkeinoministeri Mika Lintilää ei siihen kelpuutettu.


Hallituksen koronaministerit mitä ilmeisimmin huomasivat virheensä ja nyt exit-suunnitelmaa saavat kommentoida myös kansalaiset. Hyvä näin.


Urheiluväki on jo hämmästellyt suunnitelmaa, jossa puheista huolimatta rangaistaan taas nuoria ja erityisesti liikkuvia ja harrastavia nuoria.


Asiantuntijat ovat moneen kertaan todenneet, että ulkoilmassa korona ei tartu samalla tavalla kuin suljetuissa tiloissa. Ulkona harrastaminen on siis huomattavasti turvallisempaa kuin sisällä.


Vielä viikko sitten pääministeri Sanna Marin ja koronaministeri Krista Kiuru halusivat rajata pääkaupunkiseudun ja Turun seudulla asuvien liikkumista. Puhuttiin ulkonaliikkumiskiellosta. Se hanke onneksi kaatui perustuslakivaliokunnassa.


Liekkö tuon rajoituksen kaatuminen jäänyt sitten harmittamaan kaksikkoa, kun he ovat nyt rankaisemassa liikkuvia nuoria. Ulkoharrastukset avataan suunnitelman mukaan vasta toukokuussa.


Lapset eivät siis saisi mennä ulos harrastamaan jalkapalloa. pesäpalloa, yleisurheilua tai mitään muutakaan lajia johdetusti huhtikuussa. Miksi ihmeessä ?


Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ihmettelee Ylellä samaa asiaa.


Olympiakomitean puheenjohtajaksi valittu Jan Vapaavuori voisi myös nostaa asian framille. Vapaavuorihan valittiin tehtävään juuri hyvien kontaktiverkostojen vuoksi, nyt niillä olisi käyttöä.


Urheiluväki on koko koronakriisin ajan hämmästellyt hallituksen koronaministerien toimia. Lapsilta ja nuorilta on kielletty harrastuksissa käyminen samaan aikaan kun aikuiset ovat voineet rellestää ravintoloissa ja nuoret aikuiset ovat juhlineet isoilla joukoilla.


Rajoille saatiin ”pakkotestaus” vasta yli puolen vuoden vaatimusten jälkeen, eikä se vieläkään toimi aukottomasti.


Lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on sen sijaan tehty, jos ei kokonaan mahdottomaksi, niin ainakin äärettömän vaikeaksi.


Otetaan esimerkiksi vaikka Vimpeli. Siellä todettiin viimeisin koronatapaus lokakuussa. Siitä huolimatta pesäpallon harjoitteleminen joukkueen kanssa on mahdotonta. E-tyttöjen ja poikien joukkueeseen kuuluvat lapset viettävät koulupäivänsä yhdessä sisätiloissa, mutta illan suussa he eivät saa mennä pesäpalloharjoituksiin Saarikentälle.


Tässä on varmaan jokin logiikka, täytyy olla, mutta ainakaan minulle se ei aukene.


Olen saanut seuratoimijoilta paljon hämmästyneitä kysymyksiä. He eivät ymmärrä miksi lapsilta ja nuorilta halutaan kieltää harrastaminen. Kysymys on nyt todella ajankohtainen ja tärkeä. Moni lapsi on lopettanut liikunnan ja nyt heidät pitäisi saada takaisin harrastuksen pariin.


Hallituksen koronaministerit kertoivat perjantaina, että kaikki tehdään nyt lasten ja nuorten ehdoilla.


Jotenkin tuntuu siltä, että puheet ja teot eivät nyt kohtaa.


PS1: Jalkapalloseurat ihmettelevät miksi 10 000 henkeä vetäville stadioneille, siis ulos, ei saa ottaa 500-1000 katsojaa huhtikuun lopussa, kun turvavälitkin olisivat vähintään 5 metriä!


PS2: Nuorten joukkuelajien vetäjät ovat suorastaan raivoissaan siitä, että ravintolat kyllä avataan aikuisille jo huhtikuussa, mutta lapsille ei saada vieläkään pitää yhteisharjoituksia. Se siitä lupauksesta "Lapset ja nuoret ensin"!


Jari Porttila

161 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page