top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Miksi suomalaiset katkesivat Davosissa ?


Davosin maailmancupin hiihdot nostattivat ilmoille monta kysymystä. Suomalaisittain oli hämmentävää, että korkealla hiihdetyt kisat eivät sopineet hiihtäjillemme. Pekingin olympiamitalit ratkotaan vieläkin korkeammalla kulkevilla kisaladuilla.


Davos oli siinä mielessä tärkeä kunnon tarkastelupiste, että nyt nähtiin iskukyky ohuessa ilmanalassa. Se ei osoittautunut olympiatoivojemme kohdalla kovin hyväksi.


Miehissä koko viestinelikko oli poissa laduilta, joten sen osalta ei saatu tietoa. Remi Lindholmin esitys oli sen sijaan sen verran vakuuttava, että sen myötä hän tarrasi kovastikin kiinni Pekingin olympialippuun.


Mihin Iivo Niskanen olisi terveenä pystynyt. Siihen emme saaneet vastausta. Niskanen jatkaa leireilyä Davosissa vielä reilut pari viikkoa, joten hän saa ennen tour de skitä alle kunnon treenijakson korkealla. Iivon kohdalla kaikki askeleet tästä eteenpäin ajatellaan vain Pekingiä silmälläpitäen, millään muulla ei ole väliä.


Samaa voidaan lukea myös norjalaisten valmistautumisesta. Varmat, kuten Johannes Kläbo, olympialaisiin matkaajat eivät normaalista poiketen panosta alkukauden kisoihin. Kläbon kuntokin alkaa nousta distanssimatkoilla pikku hiljaa.


Simen Hegstad Krugerin esitys oli sen sijaan mykistävän kova. Norjalainen jätti maaniehensä Kläbon 23 sekunnin päähän, se on 15 kilometrillä valtava ero. Eikä mies ollut maalissa edes väsynyt.


Lindholm oli 21. ja toinen ladulle lähtenyt suomalainen Juuso Haarala 62., kaikkiaan maaliin tuli 104 hiihtäjää. Kovin mairitteleva tulosluettelo ei siis suomalaisille ollut, vaikka Lindholmin esitys ansaitseekin eteensä + merkin.


Naisissa suomalaisodotukset olivat suuremmat, Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen odotettiin taistelevan itsensä kymmenen parhaan joukkoon. Vaan eivätpä nousseet.

Niskanen oli parhaana suomalaisena 15:sta ja Pärmäkoski hänen jälkeensä 16:sta. Kaksikko hävisi Therese Johaugille 53 ja 54 sekuntia. Kolmas sija jäi 36 sekunnin päähän.


Huolestuttavaa tilanteessa oli se, että kisa käytiin korkealla eikä se tuntunut sopivan suomalaisille. Se sopi kuitenkin loistavasti amerikkalaisille, joita oli peräti kolme kuuden parhaan joukossa.


Suomalaisten edelle ehti myös kaksi venäläistä, ranskalainen ja saksalainen, sekin antaa pientä aihetta huoleen. Jos siis pohditaan kaksikon Niskanen-Pärmäkoski mahdollisuuksia mitaleille Pekingin distanssimatkoilla.


Riitta-Liisa Roponen antoi omaa olympianäyttöä ollen 27:s, eroa Pärmäkoskeen tuli vain 24 sekuntia. Toisaalta Roponen voitti Katri Lylynperän 63 sekunnilla ja jätti taakseen myös Anne Kyllösen ja Jasmin Kähärän.


Suomalaiset jäävät harjoittelemaan Davosiin, korkeanpaikan leiri on hyvää valmistautumista Pekingiä ajatellen.


Jari Porttila


321 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page