Kiinaa uhataan jopa sulkemisella Pariisin olympialaisista.
Peräti 23 kiinalaista uimaria kärysi ennen Tokion 2021 olympialaisia kielletystä trimetatsidiini -sydänlääkkeestä. Kansainvälinen antidoping-toimisto Wada antoi kuitenkin kärynneiden uimarien kilpailla olympialaisissa ja kärynneet Zhang Yufei ja Wang Shun voittivat olympiakultaa.
Wada nieli pureskelematta Kiinan olympiakomitean selityksen, jonka mukaan uimarit saivat sydänlääkettä hotellinsa ”saastuneesta” ruuasta. Melkoinen sattuma, että kaikki 23 urheilijaa olivat saaneet Wadan kiellettyjen aineiden listalla olevaa ainetta, jolla uskotaan olevan verenkiertoa parantava ja kestävyyttä lisäävä vaikutus.
Samaisesta aineesta kärysi Pekingin olympialaisten alla nuori taitoluistelun supertähti Kamila Valijeva. Hän sai neljän vuoden kilpailukiellon.
Kiinalaisuimarien käryjen taustalla oli korona-epidemia. Sen vuoksi riippumattomien testaajien oli mahdotonta päästä tekemään yllätystestejä viisumin vaativiin maihin. Urheilupiireissä puhuttiinkin dopingin käytön rehottaneen tietyissä maissa koronan vuoksi, Kiina luettiin näihin maihin Venäjän ja USA:n kanssa.
Yhdysvaltojen antidopingtoimisto USADA on käyttänyt Wadan toiminnasta erittäin kovaa kieltä. Kanadassa päämajaansa pitävän Wadan on epäilty painaneen villaisella 23 doping-käryä, Wada kiistää tämän.
Yhdysvalloissa on aloitettu asiasta oma tutkinta, jota johtaa liitovaltion poliisi FBI.
"Sääntöjen valikoiva ja itsekäs soveltaminen, joista kuulimme eilen, tuhoaa suuren yleisön luottamuksen olympia- ja paralympialiikkeen aitouteen ja arvoihin", USADA:n myöhään tiistaina julkistamassa tiedotteessa sanotaan.
Selvää tässä vaiheessa on vain se, että 23 kiinalaista uimaria antoi ennen 2021 Tokion olympialaisia positiivisen doping-näytteen. Wada ei kuitenkaan julkaissut asiaa, vaan salasi sen saatuaan Kiinan olympiakomitealta tyydyttävän selvityksen käryihin.
Kansainvälinen uimaliitto FINA hyväksyi Wadan päätöksen ja salli kiinalaisten osallistua Tokion olympialaisten uintitapahtumiin.
Yhdysvaltojen antidopingtoimisto USADA vaatii nyt, että ennen Tokiota kärynneitä urheilijoita ei saa päästää kilpailemaan Pariisin olympialaisiin.
Samalla ilmaan on nostettu vaatimus, että Pariisin ovet suljettaisiin ainakin kaikilta kiinalaisilta uimareilta.
Kiinalaisten edellinen joukkokäry koettiin vuonna 1993, kun toistakymmentä kiinalaista kestävyysjuoksijaa kärysi dopingista. Yhdysvalloissa muistutetaankin, että uimarien käryjen taustat tuovat väkisin mieleen 31 vuoden takaiset tapahtumat.
Soppa on siis valmis ja kiuhuu jo nyt yli äyräiden. Kiina ei varmasti anna FBI:lle lupaa tutkia tapausta sen maaperällä, Wadan edustajien on puolestaan oltava tarkkana missä liikkuvat, sillä Yhdysvalloissa FBI voisi jopa pidättää heidät.
Tapaus ei anna kovin hyvää kuvaa Wadan toiminnasta juuri nyt. Lahden hiihdon MM-kisojen aikaanhan se testautti koko Suomen joukkueen, mäkihyppääjiä myöten. Nyt peräti 23 kiinalaisen uimarin positiiviset tulokset painettiin villaisella.
Wadan puolueettomuus onkin kyseenalaistettu, eikä se ole maailman antidoping-järjestölle, eikä koko urheiluliikkeelle hyvä asia. Oman uskottavuutensa kannalta Wadalta odotetaan nyt toimia, eikä tiedotteita.
Jari Porttila
Comments