top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

MM-kisoissa vaaditaan asennetta


Suomen U20 maajoukkue avasi MM-kisat Edmontonissa voitolla, kun Saksa kaatui numeroin 5-3. Juuri muuta positiivista sanottavaa ottelusta ei kuitenkaan ole- valitettavasti.


Voitto on tietysti aina voitto ja mitä helpommalla sen ottaa, niin sitä enemmän paukkuja jää seuraaviin peleihin. Tämä tuntui olevan pääajatuksena nuorilla leijonilla.


Lähtökohdat otteluun olivat tyystin erilaiset. Suomalaiset olivat pelanneet liigaa pari kuukautta ja vielä Edmontonissakin yhden harjoitusottelun kovaa USA:ta vastaan.


Saksalaiset olivat koronan kourissa kisakaupungissa, joillain ei ollut alla yhtään peliä syksyltä. Saksa sai jalkeille vain kolme ketjua ja kolme pakkiparia, yhteensä ainoastaan 14 kenttäpelaajaa . Kyllähän niilläkin pärjää, mutta ei se antanut otteluun parasta mahdollista lähtökohtaa.


Kaikesta huolimatta Saksa sinnitteli pelissä mukana loppuun saakka. Miksi ?


Leijonat karkasi alussa mukavantuntuiseen 3-0 johtoon ja siinähän se selitys taisi olla. Tuli fiilis, että kyllähän tämä tulee kotiin, vaikka vasemmalla kädellä. Kaikki tennistä pelanneet ja sitä katsoneet tietävät, että kun vastustajalle antaa 6-0 erän jälkeen siimaa ja pudottaa samalla omaa pelitasoa, niin siinä voi käydä huonosti.


Nyt oli käydä, Saksa nousi jopa 3-2 tilanteeseen, onneksi leijonat löysivät sen turboruuvin ajoissa ja hoitivat homman kotiin.


Tyylipisteitä siitä ei tullut, eikä paljon plussia katsomossa ja tv-ruutujen ääressä istuneiden NHL-seurojen johtoportaan papereihin. Tässä ikäryhmässähän pelaajat ovat yleensä jo varattu NHL:ään, mutta päästäkseen sinne oikeasti pelaamaan, on ainakin U20 turnauksessa annettava koko ajan positiivisia näyttöjä.


Myös niitä heikompia vastaan. Tai oikeastaan juuri heitä. Asenne on taitojen ohella yksi tärkeimmistä mittareista, kun nuorista koulitaan NHL-pelaajia. Jos asenne ei ole kohdillaan MM-kisojen avausottelussa, niin milloin se sitten on?


Leijonien, kutsun heitä siis nimenomaan Leijoniksi vaikka kyse on U20 joukkueesta, on syytä mennä itseensä. Jokaisen pelaajan ja valmennuksen on syytä miettiä, lähdettiinkö otteluun oikealla asenteella ja näkyikö kentällä sitä asennetta.


Sillä asenteesta homma on pitkälti kiinni, sitten kun taistellaan pääsystä mitalipeleihin.


Sunnuntaina on aika kaivaa tuo asenne esille, kun vastaan luistelee Sveitsi. Joukkue on yksi kisojen ”heittopusseista”, joten taululle olisi syytä takoa kunnon lukemat.


Niille, jotka sanovat ettei voiton suuruudella ole väliä, sanon että on. Juuri U20 kisoissa sillä on väliä, sillä kunnon voitto näistä ”helpoissa” peleistä antaa sitä kaivattua itseluottamusta.


Jari Porttila

69 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page