top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Mononen ”Senni oli valmis karsimaan”


Senni Salmisen ei annettu osallistua Kalevan kisojen karsintaan Tampereella. Salminen olisi valmentajansa Matti Monosen mukaan ollut valmis karsintaan, mutta kisajärjestäjät eivät suostuneet siihen.


Finaaliin vaadittiin tulos 12.15. Salminen on hypännyt tänä vuonna 14.63.


Päätös on herättänyt närää etenkin suuren yleisön keskuudessa. Taklasivathan kisajärjestäjät päätöksellään Suomen valovoimaisimman yleisurheilutähden ulos kisoista.


-Lajin kannalta tuo päätös oli käsittämätön. Sehän latisti koko kisan, Mononen sanoo maximusportin haastattelussa.


Kerrataanpa vielä mitä oli kysymys. Salminen ja Kristiina Mäkelä osallistuivat torstai-iltana Timanttiliigan osakilpailuun Lausannessa. Mäkelän valmentaja ja lajivastaava Tuomas Sallinen oli neuvotellut Urheiluliiton huippu-urheilun johtajan kanssa järjestelystä, josta Monoselle ilmoitettiin seuraavaa:


-Minulle kerrottiin, että jos Senni tai Kristiina hyppäävät Lausannessa kolmella ensimmäisellä kierroksella yli 12,50, niin heidän ei tarvitse osallistua Kalevan kisojen karsintaan. Tämä oli ihan selvää, siis jos kolmella ensimmäisellä menee 12,50 niin Senni pääsee suoraan Kalevankisojen finaaliin, jos ei, niin hän joutuu karsimaan.


-Timanttiliigassa emme miettineet pätkääkään SM-kisoja. Senni halusi mahdollisimman hyvän sijan Timanttiliigan kisassa ja sen vuoksi vedettiin viimeiseen saakka täysillä.


Salminen astui kolme ensimmäistä hyppyään yli ja kisa Lausannessa päättyi siihen.


-Meille tulleen tiedon mukaan se merkitsi sitä, että Senni joutuu karsimaan lauantaina SM-kisojen finaaliin. Se oli ihan hyväksyttävä ratkaisu, sillä eihän tuo karsintaraja 12,50 olisi ollut mitenkään hurja, Mononen painottaa.


-Sitten saimmekin tiedon, että SM-kisojen karsinta olikin siirretty Sennin kohdalla Lausanneen, eikä hän pääsekään hyppäämään karsintaa Tampereella.


Tässä kohtaa Kalevankisojen johto onkin tehnyt erikoisen tempun. Oman tulkintansa mukaan sillä oli oikeus siirtää kahden urheilijan kohdalla karsintakilpailu toiseen maahan ja aivan eri ajankohtaan kuin muilla. Tähän vedoten he estivät myös Salmisen osallistumisen siihen oikeaan karsintaan Tampereella.


-Se oli aika käsittämätöntä. Senni olisi ilman muuta hypännyt karsinnan täällä, Mononen painottaa.


Tuomarineuvoston päätös tuskin kestäisi päivänvaloa, jos Salminen valittaisi siitä urheilun oikeusturvalautakuntaan. Tähän Mononen ja Salminen eivät kuitenkaan lähde.


Eräs pitkän linjan urheiluvaikuttaja ja yleisurheilun taustahahmo kuvaili kisajärjestäjien päätöstä pahimman luokan omiin muroihin…, tiedätte mitä.


-Senni seuraa SM-kisoja TV:stä ja ensi viikonloppuna hän on mukana Ruotsi-maaottelussa.

Siis jos hänet sinne valitaan, kun SM-kisoista ei ole näyttöjä.


Maaottelun jälkeen kausi on paketissa ja kaksikko Salminen-Mononen aloittavat harjoittelun ensi kauteen. Silloin ohjelmassa ovat sekä MM- että EM-kisat.


Jari Porttila


284 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page