top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Nautin pelaamisesta paineiden alla”


Sotkamon Jymyn jokeri Lauri Rönkkö on tullut TV:n katsojille tutuksi miehenä, jota eivät näy paineet hetkauttavan. Kun mies komennetaan lyömään, on odotusarvo aina se, että kaveri siirtyy pesäväliä eteenpäin tai tulee kotiin. Vastuu ei kuitenkaan näy Rönkön harteilla.


-Oikeastaan nautin siitä, että minulta odotetaan onnistumista. Kun lyö jokerina, niin sen pitää olla mukavaa ja minulle on aina hieno hetki kun pääsen lyömään.


Vaikka Rönkön kaverina Sotkamon Jokeriosastolla häärii Roope Korhonen, on Rönköllekin tullut paljon vastuuta ja kotiutustilanteita. Viimeisten kausien aikana 100 lyödyn raja onkin mennyt rikki jo kaksi kertaa, kun mukaan lasketaan myös hallisarja.


-En silti koe, että takana olisi jo se kauden paras vuosi. Minulla ja joukkueella on varaa kehittyä, joten odotan alkavalta kaudelta taas parempaa kuin mitä viime kausi toi.


Viime kaudella Sotkamo taipui vielä finaalissa Joensuulle, mutta nyt tavoitteena on siis mestaruus. Rönkkö löi viime kaudella 48 ottelussa 78 juoksua, eli lähes kaksi juoksua ottelua kohden. Kaudella 2018 juoksuja tuli runkosarjassa ja pudotuspeleissä 42 ottelussa 89.


Talven aikana Rönkkö on antanut pallolle kyytiä. Hän on pitänyt lukua siitä, kuinka monta kertaa on lyönyt keskittyneesti palloa pressuun.


-Siinä 10 000 lyönnin paikkeilla se on ollut. Vaakamailalla kun lyö pressuun, niin siitä pressusta kyllä näkee suoraan mihin pallo olisi kentällä mennyt. Eli voi heti päätellä oliko lyönti hyvä.


-Kupperia lyödessä sen taas tuntee mailassa oliko lyönti hyvä. Silloin ei tarvitse edes katsoa mihin se pallo pressussa menee.


Rönkkö on päässyt lyömään palloa nyt jo ulkonakin. Sotkamo aloitti viikko sitten ohjatut pienryhmän harjoittelut ja lyöjäjokerin päätehtävä on niissä lyödä palloa, tarkasti ja kovaa.


-Olihan se hienoa kun näki taas muutaman kuukauden tauon jälkeen kavereita, tuli heti ihan erilainen vire harjoituksiin. Kesäkuussa pääsemme harjoittelemaan jo koko joukkueen kanssa ja heinäkuussa päästään sitten itse asiaan.


Rönkkökin on kuullut huhuja pelisysteemistä, käytännössähän joukkueilla on heinä-elokuussa kolme peliä viikossa ja sen jälkeen alkavat pudotuspelit.


-Se on vaan hyvä asia, että pelejä on paljon. Viime kesänä oli välillä aika turhauttavaa, kun pelin jälkeen saattoi olla viikonkin tauko ennen seuraavaa peliä. Erityisen vaikealta se tuntui, jos oli se edellinen peli mennyt heikosti.


Niitä pelejä Rönköllä ei ollut montaa, mutta odottaminen oli silti turhauttavaa. Nyt turhia taukoja ei tule ja erityisesti jokerit kiittävät siitä. Rönkkö on pelannut kaksi kautta Sotkamossa jokerina, vuosina 2013 ja 2014 hän pelasi muutaman runkosarjan ottelun ja sen myötä palkintokaapissa on jo kaksi kultamitalia.


-En ollut kuitenkaan niissä mukana silloin kun mestaruuksista tapeltiin, nyt haluan kaappiin sen ensimmäisen kultamitalin, jota olen ollut ratkaisemassa, hän sanoo ilman uhoa, kuin vain tosiasian todetakseen.


Rönkkö myöntää, että alkavasta sarjasta saattaa tulla varsin tasaväkinen, joskin suosikin viitan hän heittää mestari Joensuun niskaan.


-Paperilla Joensuu on varmasti suosikki tai sanotaanko että meidän pahin haastaja. Saattaa sieltä tulla muitakin varteenotettavia haastajia.


Kärkiseurojen kohdalla tilanne on se, että ne pääsevät pelaamaan kauden suurin piirtein parhaalla miehistöllä, mutta pienemmät seurat ovat joutuneet kylmien tosiasioiden eteen. Kaikilla ei ole varaa maksaa tähtipelaajilleen palkkaa, joten ennen sarjan alkua saattaa ilman seuraa olla yllättävänkin kovia pelaajia.


Se taas antaa mahdollisuuden niille seuroille, joiden talous on kunnossa, hankkia vielä kovankin luokan vahvistuksia. Esimerkiksi Kempeleen Kirin pelinjohtaja ja muutama pelaaja eivät esiinny seuran väreissä alkavalla kaudella.


Sotkamolla ei ole tarvetta ostaa enää lisää pelaajia, vaikka muuta mies kauden jälkeen jättikin seuran. Ryhmä on juuri niin kova kuin mestaruuteen tarvitaan.


Jari Porttila

539 views0 comments

Comentários


bottom of page