top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Niskanen SM-kullan jälkeen ”Nyt tunneliin hakemaan lumituntumaa”

Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken juna puksuttaa vakasti kohti Pekingin olympialaisia. Ensimmäinen ”tarkistuspiste”, rullasuksien SM-kisat kertoivat, että kunto on juuri siellä missä sen pitääkin olla.

Se ei ollut yllätys, että kaksikko voitti vapaan tyylin SM-kultaa. Mestaruutta enemmän katsottiin sitä, kuinka suuri oli heidän voittomarginaalinsa.

Iivo Niskanen jätti Perttu Hyväristä 29,8 ja Juuso Haaralaa 31.0 sekuntia. Ero kertoo sen, että Iivo on lähellä kansainväliä tasoa, muut eivät, ainakaan vielä.

– Hyvin meni. Tasaisia kierroksia mentiin, Vuokatin rata on aika nopeatempoinen. Harjoittelu jatkuu ensi viikolla Vuokatissa, käydään hakemassa tunnelista vähän lumituntumaa, kertoi Niskanen Hiihtoliiton tiedotteessa.

Hiihtäjät ovat leireilleen Vuokatissa. Ennen viikonloppua harjoittelu painottui rullille, mutta ensi viikolla siirrytään lumelle hiihtoputkeen.

Miesten kisassa erot olivat selkeät, sillä neljänneksi tullut Petteri Koivisto jäi puoli minuuttia Haaralasta. Maajoukkuehiihtäjistä Ristomatti Hakola ja Joni Mäki eivät startanneet 16 kilometrin kisaan.

Nuorten MM-kisoissa viime vuonna Vuokatissa kolme mitalia kahminut Alexander Ståhlberg oli 20-uotiaiden kisassa täysin ylivoimainen. Ståhlbergin loppuaika oli 37. 28,8, sillä hän olisi sijoittunut miesten kisassa kymmenenneksi.

Ståhlbergin voittomarginaali oli 57 sekuntia, joten hänen ei tarvinnut ottaa itsestään kaikkea irti.

Krista Pärmäkoski ei hiihtänyt lauantaina sprinttiä, joten hän pääsi lähtemään naisten kisaan tuorein voimin. Pärmäkoski pystyikin kukistamaan sprintissä hopeaa ottaneen Kerttu Niskasen 7,9 sekunnilla.

Tämä kaksikko oli aivan omilla sekuntiluvuilla, sillä kolmanneksi tullut Johanna Matintalo jäi kaksikosta jo 37,7 sekuntia. Neljänneksi tulleen Jasmi Joensuun ero kärkeen oli jo 1.09,2 ja vitosen Katri Lylynperän 2.03,5.

Ilahduttavinta tuloksissa oli se, että Kerttu Niskanen on palannut sille tasolle, jossa hän oli ennen viime talven loukkaantumistaan. Kun Pärmäkoski lukeutuu maailman TOP-10 hiihtäjän joukkoon, voidaan tästä vetää johtopäätös, että myös Kerttu Niskanen on taas palannut tuolle tasolle.

Niskasen kohdalla jo sprintin hopea kertoi siitä, että nopeusominaisuudet ovat kohdillaan, 12 kilometrin vapaan kisa taas kertoi myös kuntopohjan pitävän.

Rullahiihdon SM-kisojen perusteella ei toki voi vetää vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta sen ne kertovat, että terävin kärkemme on oikealla tiellä Pekingin olympialaisia ajatellen.