top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Niskasen ”raivoa” tarvitaan myös jatkossa


Rukan perinteisen kympin jälkeen ei puhuttu niinkään Iivo Niskasen hienosta kakkostilasta kuin siitä, mitä hän teki sen jälkeen kun selvisi, että hän jäi toiseksi.


”Iivo Kävi kuumana”, ”Tuo ei ollut siistiä”, ”Iivo Niskanen raivostui”, ”Iivo Niskaselta raivonpurkaus”. Siinä nettilehtien uutisotsikoita Niskasen käytöksestä kisan jälkeen.


Mistä siis oikein oli kyse ? Siitä, että Niskanen pettyi toiseen sijaan ja se purkaantui sauvojen viskaamisella lumenpintaan maalialueella.


Niskasen reaktiota hämmästeltiin Ruotsia ja myöten, jopa Johannes Kläbo piti sitä sopimattomana. Melkoinen reaktio siihen, että urheilija näyttää tunteensa.


Tuntuikin siltä kun vedin Järviradion keskusteluohjelmaa, että suuri yleisö ymmärsi kyllä hyvin Niskasen reaktion, jopa paremmin kuin media.


Se, että Niskanen ei ollut tyytyväinen maailmancupin avauksessaan sijaan kaksi, on vain merkki siitä, että hänelle ei kelpaa perinteisen kympin kisoissa mikään muu kuin voitto. Se on selvää, sillä hän tietää olevansa siinä kunnossa, että taistelee jokaisessa kisassa voitosta, jos välineet ovat kunnossa.


Juuri tuollaisia huippu-urheilijoita Suomi tarvitsee. Urheilijoita, jotka tietävät voivansa voittaa aina ja joille tappio on karvasta kalkkia. Ei Iivo selittele kisan jälkeen miksi jäi toiseksi, vaan harmittelee aidosti miksi ei voittanut.


Sunnuntaina hiihdetään vapaalla, se ei lähtökohtaisesti ole Iivolle yhtä helppoa, mutta kunnossa hän on. Se taas tietää sitä, että hän voi yllättää monet sunnuntaina.


Iivo oli suomalaisten ykkönen lauantaina, muista ei nyt ollut taistelemaan palkintopallisijoista. Naisissa Kerttu Niskanen jäi palkintopallisijasta noin 25 sekuntia, ollen seitsemäs. Se oli jokseenkin nykykunnon mukainen suoritus.


Krista Pärmäkosken esitys ei nyt mennyt nappiin, osasyynä oli varmasti pieleen mennyt suksien voitelu. Hän hävisi Niskaselle 15 sekuntia, normisuorituksella Krista olisi taistellut pääsystä TOP-5 sakkiin.


Lauantain toinen ilopilleri oli Kasperi Valto. Parikymppinen mäkimies, tulevaisuuden toivomme oli ensimmäisen kierroksen jälkeen peräti yhdeksäs. Vaikka toinen kierros meni vähän pieleen, tuli maailmancupin avauksessa sija 24 ja samalla myös paikka sunnuntain kisaan.


Jari Porttila ja HJS, Ruka

245 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page