top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Norjalaisia ei ole edes ikävä


Hiihdon Tour de ski on ollut tänä vuonna mielenkiintoisempi kuin vuosikausiin. Taistelut ovat olleet tasaväkisempiä, eikä ns. varmoja voittajia ole etukäteen voinut nimetä.


Kiitos tästä kuuluu Norjan maajoukkueelle, joka loistaa poissaolollaan. Tai ei enää edes loista, sillä kun tourin on hiihdetty kolme päivää, kukaan ei edes kaipaa norjalaisia mukaan.


Arvio on tyly, mutta kertoo siitä, mikä tilanne on. Ne jotka ovat paikalla ratkaisevat voittojen kohtalon, ne jotka eivät ole paikalla painuvat unholaan.


Kukaan ei edes muista mitkä maat boikotoivat aikanaan Moskovan ja neljä vuotta sen jälkeen Los Angelesin olympialaisia 1980 ja 1984. Eikä tähän ole syynä ajallinen kesto, vaan se, että vain voittajat ( mitalistit ) muistetaan, ei niitä jotka eivät olleet paikalla.


Millaista hiihto sitten on ilman norjalaisia?


Naisten puolella top-10 sijoituksia ovat ottaneet hiihtäjät Ruotsista, USA:sta, Sloveniasta, Saksasta, Venäjältä ja Suomesta.


Miehissä top-10 sijoituksiin ovat yltäneet hiihtäjät Venäjältä, Ranskasta, Sveitsistä, Italiasta, Ruotsista ja Andorrasta.


Kärkikymmenikössä on ollut siis sekä naisten että miesten puolella kuuden eri maan hiihtäjiä. Silloin kun norjalaiset ovat olleet mukana, maita on ollut korkeintaan kolme.


Hiihdon saamalle huomiolle muissa maissa norjalaisten poissaolo on tehnyt hyvää. Nyt laji on noteerattu niidenkin maiden medioissa, joissa ei aikaisemmin ole ollut edes tuloksia. Lajille ja sen sponsoreille tämä on loistava asia, sillä näkyvyys esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on aivan eri kokoluokan asia kuin näkyvyys Norjassa.


Kilpailutilanteen kannalta norjalaisten poissaolo olo on avannut muiden maiden hiihtäjille mahdollisuuden loistaa. Se taas näkyy heidän tilipussissa, kun Tourillakin jaetaan palkintorahoja kaikkiaan kymmeniä tuhansia euroja. Samalla urheilijoilla on ollut parempi mahdollisuus kuitata välinevalmistajien tarjoamia sijoitusbonuksia.


Rahantulo taas merkitsee sitä, että urheilijoilla on nyt paremmat mahdollisuudet virittäytyä Pekingin 2021 talviolympialaisiin. Se taas merkitsee sitä, että norjalaisten valta-asemaa pystytään horjuttamaan.


Uskonkin, että monikaan hiihdon ystävä ja aktiivihiihtäjä ei panisi pahakseen, vaikka Norja ilmoittaisi vetäytyvänsä vielä tammikuun lopun Salpausselän kisoista ja niitä seuraavista Falunin kisoista.


Jari Porttila


63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page