top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Norjalaislääkäri myöntää: ”Minä käräytin suomalaiset”


Norjalainen lääkäri Rune Andersen myöntää vihdoin asettaneensa ansan suomalaishiihtäjille vuoden 2001 Lahden MM-kisoissa. Itse kerroin jo 19-vuotta sitten, että suomalaisten joukkokäryn takana hiihdon MM-kisoissa oli juuri norjalaisten rakentama ansa, nyt se myönnetään julkisesti.


Andersen kertoi asiasta Norjan yleisradion NRK:n haastattelussa.


Andersen toimi 2001, silloin Harri Syväsalmen johtaman Wadan asiantuntijana ja hän oli kehittänyt yhdessä lääketieteellisen komitean kanssa hemohess-testiä. Testi saatiin valmiiksi Lahden MM-kisojen aattona ja maailmassa oli vain kaksi laboratoriota, jotka pystyivät analysoimaan sen.


Toinen niistä oli Lahden MM-kisojen virallinen testilaboratorio Helsingissä.


FIS ja WADA ilmoittivat muutamaa päivää ennen MM-kisoja, että sielä testataan myös hemohess. Ilmoitus meni ohi suomalaisilta ja kun siihen herättiin päivää ennen kisojen alkua, ei Suomen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö uskonut uutiseen.


Olisi kannattanut, sillä ensimmäisenä testaajien haaviin jäi Jari Isometsä. Hän myönsi hemohessin käytön, mutta selitti käyttäneensä sitä laskeakseen normaalisti koholla ollutta hemoglobiinia.


Norjalainen Rune Andersen tiesi kuitenkin talven aikana tehtyjen testien perusteella, että suomalaiset käyttivät koko joukkueen voimin hemohessiä alentaakseen hemoglobiiniarvoja testien pelossa. Varmasti toimivaa EPO-testiä ei silloin ollut, niinpä hemohess saatiin nostettua kaikessa hiljaisuudessa kiellettyjen aineiden listalle.


Andersen myöntää hämänneensä suomalaiset koko joukkueen testaamiseen kisojen välipäivänä. Testit tehtiin kuitenkin kaksi päivää aikaisemmin, kultaan päättyneen viestikisan jälkeen. Silloin kaikkien suomalaisten elimistöstä löytyi hemohessiä.


-Annoimme ymmärtää, että testit tehtäisiin kisojen välipäivänä. Suomalaiset uskoivat sen ja olivat täydellisesti yllätettyjä, kun saavuimmekin testaamaan kahta päivää aikaisemmin, Andersen kehuu NRK:n haastattelussa.


Kun NRK:n toimittaja kysyy Andersenilta ,virittivätkö he suomalaishiihtäjille ansan, vastaa hän selkeästi.


-Kyllä, jos olisimme tulleet testaamaan sovittuna aikana, tuskin kukaan olisi silloin kärynnyt.


Sitä Andersen ei mainitse, että muilla mailla, kuten lähteitteni mukaan myös Norjan joukkueella oli käytössä toinen, Hemohessin tapaan toimiva aine, jota ei vielä pystytty testaamaan. Suomen joukkueessa yksi hiihtäjä käytti Lahdessa 2001 tätä ainetta, eikä hän jäänyt yhteistesteissä kiinni.


Suomalaisten mukaan Norjan maajoukkueella olisi ollut tarkka tieto siitä, ettei Hemohessiä voinut käyttää Lahdessa, ja norjalaisten käyttöön olikin etsitty kalliimpi korvike talven aikana.


Nykyään Rune Andersen toimii Kansainvälisen Yleisurheiluliiton WA:n erikoisneuvonantajana, yrittäen löytää puhtaita keinoja, joiden avulla venäläisurheilijat saataisiin mukaan kansainväliseen kilpailutoimintaan.


Jari Porttila

2,917 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page