top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Nyt tai ei koskaan- Suomen mitalipäiväTänään on suomalaisten suuri päivä Rooman Stadio Olimpicolla. Suomalaiset urheilijat ovat tähän mennessä saavuttaneet EM-kisoissa kuusi pistesijaa, tänään on sitten mitalien vuoro.


Rooman illassa ovat maanantaina tulessa kolme kovaa mitaliehdokasta; Wilma Murto seipäässä, Silja Kosonen moukarissa ja Topi Raitanen esteissä. Joku heistä onnistuu varmasti, eikä olisi ihme, vaikka tänään napsahtaisi Suomeen useampikin mitali.


Naisten seipään finaalissa ei olla itse asiassa pelkästään Murron varassa, vaan myös Elina Lampela omaa mahdollisuudet jopa mitalitaisteluun. Muistettakoon vain kuinka hänen valmentajansa Rauli Pudas toi yllätyspronssia Prahan EM-kisoista 1978.


Murto on karsinnan perusteella valmis puolustamaan kahden vuoden takaista kultaansa. Suomalainen on hypännyt tänä vuonna 481 ja on sillä tuloksella finalisteista toiseksi paras. Kisan ykkössuosikki lienee britti Molly Caudery, hän on hypännyt tänä vuonna 486.


Oman lusikkansa soppaan saattaa heittää Sveitsin Angelika Moser, hän on hypännyt tällä kaudella 475. Lampela ylitti juuri EM-kisojen alla ennätyksensä 463, joten puheet noususta mitalitaisteluun eivät ole tuulesta temmattuja.


Silja Kosonen on heittänyt varmasti yli 70 metrin kaaria kisassa kuin kisassa ja hän on sanonut suoraan, että tavoittelee EM-kisoissa kultaa. Helppoa se ei ole, sillä finaalissa on mukana neljä naista, jotka ovat heittäneet tänä vuonna yli 73 metriä.


Moukarin ykkössuosikki on ennätyksensä tänä vuonna heittänyt Moldovan Zalina Marghieva. Hän on heittänyt 75.95. Karsinnassa hän heitti 71.33. Karsinnan yllättäjä oli Tanskan Katrine Jacobsen, hän heitti uuden Tanskan ennätyksen 72.88.


Karsinnan perusteella näyttäisi siltä, että mitaliin tarvitaan 73-74 metrin kiskaisu. Kososen tekniikka on ollut koko kauden niin varmaa, että hänellä pitäisi olla kaikki edellytykset siihen, Maanantai-illan päätteeksi naisyleisurheilumme tähti saattaakin poistua stadionilta mitalin kanssa.


Topi Raitasen kunto on vielä pienoinen arvoitus. Alkueräjuoksu oli kaksijakoinen, alussa Topi näytti olevan vaikeuksissa, mutta se olikin vain taktiikkaa. Viimeiset kaksi kierrosta suomalainen tuli vauhdilla ja loi uskoa siihen, että jopa kultamitalin puolustaminen on mahdollista.


Alkuerin perusteella on mahdotonta asettaa miehiä mihinkään järjestykseen, mutta kyllä Espanjan Daniel Arce vaikuttaa kovalta. Hän voitti Raitasen alkuerän ja on juossut tällä kaudella 8.12,28.


Mitaliin tarvitsee varmasti juosta 8.10-8.15 välille ja varmaan on se, että viimeinen kilometri mennään kovaa. Kaikkien ongelmien jälkeen mitali olisi jättipotti Raitaselle. Viime talvenkin aikana hän sairasti kahdesti koronan, joten on epäselvää kestävätkö pohjat kahta kovaa juoksua. Alkuerässä Raitanen juoksi 8.22,42.


Yksi maanantain mielenkiintoinen laji on naisten 400 aitojen välierä. Kristiina Halonen juoksi ennätyksensä alkuerissä ja on nyt tämän kauden tilastoissa Suomen ykkönen ennen Viivi Lehikoista.


Viime kesän jälkeen Lehikoista pidettiin jopa mitaliehdokkaana, mutta talven aikana harjoitus meni yli ja nyt finaalipaikka olisi hänen kohdallaan jopa pienoinen yllätys.


Tänään tulessa ovat myös naiskeihäänheittäjät. Anni-Linnea Alaselta odotetaan nousua finaaliin.


Kisatunnelmia pääset seuraamaan Kisakatsomon insta ja facebooktililtä. siellä voit myös osallistua Kisakatsomon ja CapitalBoxin arvontaan, jossa palkintona kaksi VIP-lippupakettia Paavo Nurmen kisoihin.


Tää se päivä on, sanotaan jo laulun sanoissa. Niinhän se on, tänään Suomen mitalitilin pitäisi vihdoin aueta.


Jari Porttila, Rooma

 

69 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page